Hoe voorkom ik dat ik te veel belasting betaal?

Teveel belasting betalen wil natuurlijk niemand. Dat we belasting moeten betalen is een gegeven, hiermee wordt de B.V. Nederland draaiend gehouden. Maar het is natuurlijk wel fijn om niet méér te betalen dan nodig is. Daarom is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van aftrekposten. Die zijn er soms meer dan u denkt. Natuurlijk gelden hier strenge regels voor, u mag kosten alleen aftrekken als u aan alle voorwaarden voldoet.

Een huis gekocht? De kosten zijn aftrekbaar

Wanneer u dit jaar een huis koopt, dan zijn de kosten die u daarvoor moet maken aftrekbaar. U kunt denken aan de kosten die de hypotheekadviseur in rekening brengt en de factuur van de notaris. Maar ook als u een taxatie van het huis moet laten doen voor het kunnen krijgen van een hypotheek mag u de kosten daarvoor aftrekken van de inkomstenbelasting. U doet dit doorgaans in het jaar volgend op de aankoop van de woning. Ook als u een huis verkoopt en daarvoor kosten maakt, zoals voor het inschakelen van een makelaar kunt u deze kosten aftrekken van de te betalen inkomstenbelasting.

Kosten voor uw eigen bedrijf

Als u een eigen bedrijf heeft dan maakt u daar doorgaans kosten voor. De aanschaf van een laptop, de kosten voor de huur van een loods en alle overige kosten die u moet maken om uw werk als zelfstandige te doen, komen in veel gevallen in aanmerking voor aftrek. Als u thuis werkt, mag u alleen onder bepaalde voorwaarden de kosten voor een werkkamer aftrekken. Als u met uw laptop achter de keukentafel zit mag dit bijvoorbeeld niet. U vindt de regels voor welke kosten wel of niet aftrekbaar zijn op de website van de Belastingdienst of bel voor meer informatie de Belastingtelefoon.

De regels voor de aangifte wijzigen jaarlijks

Jaarlijks veranderen de regels voor het doen van aangifte Inkomstenbelasting. Daarom is het belangrijk om u goed te informeren voordat u de aangifte invult en instuurt. Wellicht ziet u een mogelijkheid voor aftrek over het hoofd. Als u het te ingewikkeld vindt om zelf aangifte te doen dan kunt u dit uitbesteden aan een administratiekantoor. Als u ondernemer bent dan komt de factuur van dit kantoor ook in aanmerking voor aftrek. Hierdoor krijgt u een deel van de kosten weer terug. Een goede administrateur zal alle mogelijkheden aangrijpen om te voorkomen dat u te veel belasting betaalt. Ook hierdoor verdient u de kosten voor het inschakelen van een externe al snel weer terug.