Uit onderzoek van het CBS komt naar voren dat één op de drie huwelijken helaas geen standhoudt. Wanneer u en uw partner besluiten om te scheiden of uit elkaar te gaan, dient er veel geregeld te worden. Een belangrijke zaak om op dat moment aandacht aan te besteden, zijn jullie belastingen. Wat gebeurt er wanneer uw fiscale partner door een scheiding wegvalt? Wat dient er met het koophuis te gebeuren en op welke manier wordt co-ouderschap voor thuiswonende kinderen geregeld? In deze blog leest u wat er geregeld dient te worden als u gaat scheiden, wat u met uw woning kunt doen en op welke manier u dit belastingtechnisch regelt.
Wat dient u te regelen op het moment dat u gaat scheiden of uit elkaar gaat?
Wist u dat iedere emotionele en ingrijpende beslissing die u tijdens het scheidingsproces maakt, invloed heeft op uw toeslagen en de belastingaangifte? Een scheiding is een vervelende gebeurtenis, men heeft verdriet, is boos of reageert even helemaal niet meer. Niet een moment om aan de Belastingdienst te denken, maar toch blijkt dit erg belangrijk om uw financiële situatie op orde te houden. Het is vooral belangrijk om uw toeslagen in de gaten te houden. Heeft u daar nog recht op, of krijgt u juist het recht op andere toeslagen dan u gewend bent? Hoe zit het met de alimentatie? Op welke manier geeft u aan de Belastingdienst aan dat u en uw fiscale partner uit elkaar zijn?
Wat doet u met uw woning?
In sommige gevallen kiest een partner ervoor om de overwaarde van het gezamenlijke huis aan de ander te schenken omdat de ander er met de kinderen in blijft wonen. Dit lijkt een aardig besluit, maar houdt er wel rekening mee dat er schenkbelasting over dit bedrag betaald dient te worden. Dit is zonde, aangezien er dan veel belasting van het uiteindelijke bedrag afgaat. Verder dient u aan te geven of u tijdelijk op hetzelfde adres blijft wonen, of dat één van de twee een andere woning betrekt. Wanneer u zich op uw adres van uw partner uitschrijft, bent u direct geen fiscale partners meer van elkaar.
Zo lang u ingeschreven staat op hetzelfde adres, bent u nog wel fiscaal partner. Verder eindigt het fiscaal partnerschap voor geregistreerde partners pas als u niet meer op hetzelfde woonadres ingeschreven staat én wanneer u de beëindigingsovereenkomst van het geregistreerd partnerschap beiden heeft ondertekend.
Hoe zit het met co-ouderschap en belastingaangifte doen?
De Belastingdienst wil van u weten bij wie de kinderen worden ingeschreven. U heeft dan misschien recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting of kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk om wijzigingen in uw financiële situatie direct aan de Belastingdienst door te geven. Dit kan namelijk invloed hebben op uw voorlopige aanslag, de berekening van toeslagen en voorschotten. Weet u niet precies op welke manier u correct belastingaangifte doet na uw scheiding? Dan kunt u een expert inschakelen die u door de aangifte heen helpt. Op die manier weet u zeker dat u de juiste stappen heeft gezet.