De ‘zwarte lijst’ van de Belastingdienst is al een aantal maanden in het nieuws terug te vinden. Deze lijst bevat namen van burgers die op de zogenaamde Fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst terecht zijn gekomen. Uit nieuw onderzoek blijkt, dat er zelfs minderjarigen op deze lijst stonden. Dit lijkt natuurlijk helemaal niet de bedoeling te zijn. In deze blog lees je hoe het kan dat minderjarigen op de ‘zwarte lijst’ zijn gezet, waarom de ouders of andere wettelijke vertegenwoordigers hier nog niets vanaf wisten en op welke manier er nu onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de Belastingdienst.
Hoe kan het dat op de ‘zwarte lijst’ ook minderjarigen terecht zijn gekomen?
Dat de Belastingdienst een ‘zwarte lijst’ bijhield met alle namen erop van mogelijke belastingfraudeurs is al een tijdje in het nieuws. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat tussen de namen op deze lijst, zelfs minderjarigen stonden. In totaal zou het zelfs om tweeduizend minderjarigen gaan, waarvan er ruim duizend in 2021 nog steeds minderjarig zijn. Het systeem van de Belastingdienst wordt nu niet meer gebruikt. Er is ook nog niet bekend gemaakt waarom er minderjarigen in het systeem terug te vinden waren.
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laat weten dat de minderjarigen bijvoorbeeld door het doen van vakantiewerk of het hebben van een bijbaan met een risicosignaal op de lijst terecht zijn gekomen. Minderjarigen die een schuld boven de €10.000 euro hadden, kwamen automatisch niet in aanmerking voor schuldhulpverlening of een betalingsregeling als zij op de ‘zwarte lijst’ stonden. Verder konden burgers en dus ook minderjarigen zomaar op de ‘zwarte lijst’ gezet worden, zonder dat zij hier ooit van op de hoogte gebracht zijn.
Waarom hebben de ouders van minderjarigen geen brief ontvangen?
De Belastingdienst geeft toe dat ouders van minderjarigen kinderen geen brief hebben ontvangen over het feit dat hun kind op de ‘zwarte lijst’ van de Belastingdienst stonden. Deze brief werd namelijk naar de minderjarigen gestuurd, waardoor het kan zijn dat de ouders er helemaal niets vanaf wisten. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Nu heeft de Belastingdienst kenbaar gemaakt dat de ouders, verzorgers of andere wettelijke vertegenwoordigers van de kinderen alsnog excuses en een brief opgestuurd krijgen. Er wordt op dit moment nog onderzocht of de minderjarigen op de ‘zwarte lijst’ schade hebben ondervonden aan het feit dat hun namen op deze lijst stonden.
Op welke manier wordt er onderzoek gedaan naar deze fout van de Belastingdienst?
Minister Vijlbrief van Financiën heeft in de media laten weten dat de gemaakte fout van de Belastingdienst onacceptabel is. Er loopt nu een onafhankelijk onderzoek naar de fiscus en de zogenoemde ‘zwarte lijst’. Vijlbrief laat ook onderzoeken hoeveel mensen er financiële schade hebben opgelopen door de verkeerde werkwijze van de Belastingdienst. De uitkomsten uit het lopende onderzoek worden in ieder geval na deze zomer en hopelijk in september 2021 verwacht. Er wordt in de wandelgangen al over een mogelijke compensatieregeling gesproken. Het zal waarschijnlijk om een soort compensatie gaan, die de gedupeerden van de kindertoeslagenaffaire ook hebben gehad.