De rechter heeft besloten dat de Belastingdienst een vrouw uit Veghel een voorschot dient te betalen

De toeslagenaffaire is al een tijdje aan het licht gebracht, maar de rechtszaken lopen in 2021 nog steeds! In Den Bosch loopt een zaak van een gedupeerde vrouw, die uit haar woning gezet dreigt te worden, omdat de Belastingdienst haar in de financiële problemen heeft gebracht. De bestuursrechter in Den Bosch heeft nu besloten dat de Belastingdienst de vrouw in kwestie een extra voorschot dient te betalen. Hierdoor kan de vrouw haar huur gewoon betalen en hoeft zij niet uit haar woning gezet te worden.

Wat is het verhaal van de vrouw in Veghel die het voorschot zal ontvangen?

De vrouw uit dit verhaal kwam in de financiële problemen doordat de Belastingdienst haar verplichtte om onterecht grote bedragen aan kinderopvangtoeslag terug te betalen. De vrouw heeft een rechtszaak aangespannen omdat zij zowel immateriële als materiële schade heeft geleden. In totaal heeft ze al €47.000 euro ontvangen en €5000 euro voor de immateriële schade. Door haar financiële problemen moest zij uit haar woning gezet worden en een twee keer zo dure woning betrekken, waardoor de schulden verder opliepen. Om niet ook uit deze woning gezet te worden, is direct actie nodig.

Wat houdt spoedeisend belang in?

De Belastingdienst houdt vol dat de vrouw in kwestie nog niet voldoende onderbouwing heeft aangeleverd om de gestelde schade die zij heeft geleden in de rechtbank aan te kaarten. De rechtbank daarentegen ziet wel in dat er spoedeisend belang voor de vrouw geldt. Zij willen dan ook dat de vrouw tijdens de rechtszaak al voor een deel gecompenseerd wordt. Hierdoor heeft de rechtbank ervoor gekozen om een voorlopige voorziening voor de vrouw in orde te maken. Op dit moment heeft zij geen inkomen en kan zij haar vaste lasten niet eens betalen. Om ervoor te zorgen dat de vrouw niet uit haar huidige woning wordt gezet, dient de Belastingdienst haar een extra voorschot te betalen.

Het bedrag wat de Belastingdienst als voorschot moet geven bedraagt €7.130,40 euro. Dit bedrag kan door de vrouw voor de energiekosten, leaseauto en huur van haar woning worden gebruikt.

In het kort: dit was de aanleiding van de toeslagenaffaire

Ruim 26.000 personen zijn door de toeslagenaffaire onnodig in de financiële problemen gekomen. Deze gedupeerden werden ervan verdacht dat zij onterecht fraudeerden met de kinderopslag dat zij ontvingen. De Belastingdienst hanteerde tussen 2013 en 2014 een harde aanpak tegen fraude, waardoor de ouders van de kinderen onterecht op de zwarte lijst waren beland. Men kon al opgemerkt worden als een ouder bijvoorbeeld een handtekening te weinig had gezet of wanneer er te weinig eigen bijdrage was geleverd. Van de ouders werd verlangd dat zij enorme bedragen aan de Belastingdienst terugbetaalden. Hierdoor kwam een deel van hen in de schulden terecht.

De schulden bleven oplopen en mensen zijn er zelfs door onder bewind gekomen en sommige raakten de voogdij over hun kinderen kwijt. In september 2018 werd de grote misstand aan het licht gebracht. Op dit moment lopen er rechtszaken en proberen de gedupeerden een vergoeding van de Belastingdienst te krijgen.