De Belastingdienst geeft aan de nieuwe Wet DBA voorlopig nog niet na te leven

Bent u zzp’er en maakt u zich al een tijdje zorgen over de regels omtrent de Wet DBA? Dan is er goed nieuws, aangezien de Belastingdienst kenbaar heeft gemaakt dat zij de wet voorlopig nog niet zullen handhaven. De wet moet schijnzelfstandigheid tegengaan, maar staatssecretaris van financiën Vijlbrief geeft aan dat het nog niet duidelijk is of de Belastingdienst de regels die bij de Wet DBA komen kijken, zal blijven naleven. In deze blog leest u wat de Wet DBA precies inhoudt en waarom de Belastingdienst de naleving ervan niet de hoogste prioriteit geeft.

Wat houdt de Wet DBA precies in?

De Wet DBA staat voor de deregulering beoordeling arbeidsrelatie en is voor zzp’ers in het leven geroepen. Deze wet is als vervanging voor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) ingesteld. De wet is bedoeld om rust en zekerheid te brengen in het soort relatie dat zzp’ers en opdrachtgevers met elkaar aangaan. Het is belangrijk dat de zzp’ers niet in loondienst zijn bij de opdrachtgever. Dit zou namelijk schijnzelfstandigheid, waardoor de zzp’er mogelijk erg veel belasting aan de Belastingdienst zal moeten terugbetalen. Twijfelt u als zelfstandig ondernemer of u wel of niet bij een opdrachtgever in dienst bent? Dan kunt u van tevoren een modelovereenkomst opstellen, waarin de verhoudingen tot de opdrachtgever duidelijk worden aangeduid.

Waarom werd er een brandbrief van zzp’ers naar staatssecretaris Vijlbrief gestuurd?

Doordat er erg veel onduidelijkheid omtrent de regels van de Wet DBA heerst, besloten verschillende belangenbehartigende partijen rondom zzp’ers een brandbrief naar Vijlbrief te sturen. De Wet DBA is sinds 1 mei 2016 van kracht, maar door grote onduidelijkheid werd de wet tijdelijk bevroren. Dit houdt in dat de wet in ieder geval tot 1 oktober 2021 niet zou worden nageleefd. De betrokken partijen rondom ZZP Nederland wilden nu weten of de wet vanaf 1 oktober 2021 wel of niet gehandhaafd zal worden. De politiek dient over de wet te beslissen, aangezien zij het idee de wereld in hebben geholpen. Het is nu te kort dag om de onduidelijkheden op te helderen, vandaar dat er waarschijnlijk voor nog een jaar uitstel zal worden gekozen.

Juich niet te vroeg en houdt schijnzelfstandigheid zelf in de gaten

Hoewel er wordt gezegd dat de Belastingdienst de Wet DBA niet actief zal gaan handhaven, kunt u er als zzp’er er niet zomaar vanuit gaan dat u niet gecontroleerd zal worden. Wanneer u wordt gecontroleerd en er sprake blijkt te zijn van schijnzelfstandigheid, kan er met terugwerkende kracht tot 2018 worden nageheven. Dit kan dan om serieuze en hoge bedragen gaan. Zorg er dus altijd voor dat u duidelijke afspraken met uw opdrachtgevers maakt en u niet per ongeluk in deze categorie terecht komt.

De Belastingdienst is nog wel zo aardig om bij totale onwetendheid wat schijnzelfstandigheid betreft, de kans te bieden om de contracten aan te passen. Wellicht komt u dan toch nog onder de naheffing uit. Het blijft belangrijk dat u als zelfstandig ondernemer met meerdere opdrachtgevers blijft werken en dat u het urencriterium voor ondernemers in uw achterhoofd houdt.