Uit onderzoek is gebleken dat de politie in Oost-Nederland gedurende een bepaalde periode onterechte informatie aan de Belastingdienst heeft doorgespeeld, over personen waarbij waarschijnlijk sprake was van hennepteelt. De politie in de regio van Oost-Nederland heeft ongeveer 600 keer een zogenaamd hennepbericht naar de Belastingdienst gestuurd. Dit hennepbericht wordt alleen verstuurd als er ook daadwerkelijk een wietplantage is opgerold. In dit bericht leest u meer over waarom deze informatie eigenlijk niet gedeeld mocht worden en wat het hennepconvenant uit 2014 is.
Welke gegevens deelde de politie onterecht met de Belastingdienst?
Er is een interne brief onderschept door de media en dan vooral mensen van het NRC, waarin vermeld stond dat er strafrechtelijke- en persoonsgegevens met de Belastingdienst zijn gedeeld door de Politie in de regio Oost-Nederland. Er zijn duizenden personen getroffen, waarbij zij werden verdacht van illegale hennepteelt. Een zogenaamd hennepbericht bevat informatie over hoeveel wietplanten er zijn gevonden in de kwekerij, welke apparatuur er voor de teelt is ingezet, hoeveel stroom er gebruikt is om alles te bewerkstelligen en of de persoon een recidive is en wat voor ’n huurcontract erbij betrokken was.
De reden dat de politie in deze regio ervoor koos om deze informatie met de Belastingdienst te delen, is omdat de Belastingdienst een naheffing naar de verdachten kan opsturen over het geld dat met de hennepteelt is verdiend. Zij dienen dan vaak nog veel geld af te staan, aangezien de naheffing op hun inkomstenbelasting wordt opgelegd.
Met welke wetten en regels kwam de politie in het geding?
Door de hennepberichten met de Belastingdienst te delen, overtrad de politie de Wet politiegegevens en werd de privacy van de verdachten in het geding gebracht. De informatie zou zeven jaar lang door de politie met de Belastingdienst zijn gedeeld. De rechtsgrond om de informatie te delen ontbrak, vaak ook omdat het in eerste instantie om verdachten ging. De privacy deskundige die verantwoordelijk is voor de politie in Oost-Nederland laat weten dat zij geen informatie over hennepteelt meer zullen delen. De politie mag er in sommige gevallen voor kiezen om de informatie wel te delen, maar dan moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
Wat is het hennepconvenant?
Het hennepconvenant werd in 2014 bedacht, zodat er een overeenkomst kon worden gesloten tussen de politie, het Openbaar Ministerie (OM), het UWV, woningbouwcorporaties uit 75 Oost- Nederlandse gemeenten en gas- en elektriciteitsbedrijven. Deze samenwerking zou ervoor moeten zorgen dat hennepteelt veel sneller wordt herkend, opgespoord en bestraft. De illegale hennepteelt in Oost-Nederland is een groot probleem en door met elkaar samen te werken, zou het in één keer veel beter kunnen worden ingedamd. Wanneer iemand hennepteelt in z’n huurwoning, kan de woningcorporatie ervoor zorgen dat diegene uit z’n huis wordt gezet. Door met verschillende instanties samen te werken, kan er onderling sneller geschakeld worden.
De Belastingdienst heeft deze samenwerkingsovereenkomst nooit ondertekend. Aangezien er een fiscale geheimhoudingsplicht voor hen geldt, waardoor ze niet zomaar gegevens met het UWV of bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie mogen delen. De politie geeft aan dat er nu geen informatie over hennepteelt meer met de Belastingdienst wordt gedeeld.