Als u op 1 januari van een jaar recht heeft op zorgtoeslag of op een voorlopige teruggaaf, bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek, dan wordt deze betaling automatisch toegepast. U hoeft dit niet ieder jaar opnieuw aan te vragen. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat uw situatie in de loop van het jaar verandert. U verkoopt uw eigen woning, u gaat flink meer verdienen waardoor u geen recht meer heeft op toeslagen. U kunt dan twee dingen doen: U kunt de toeslag of voorlopige teruggaaf laten doorlopen en het geld reserveren voor latere terugbetaling, of u past uw gegevens tussentijds aan.
Tussentijds wijzigen is soms erg omslachtig
Als u uw huis verkoopt en u wilt de voorlopige teruggaaf voor de hypotheekrente tussentijds stopzetten dan kunt u hiervoor online op de website van de Belastingdienst een formulier invullen. Dit formulier is redelijk omslachtig. U doet feitelijk zo ongeveer een tussentijdse aangifte inkomstenbelasting. Als u dit normaal gesproken aan een boekhouder uitbesteedt dan is het aan te raden om deze ook hiervoor in te schakelen. Als er een fout wordt gemaakt dan kan dit leiden tot ongewenste gevolgen zoals een te hoge terugvordering.
Meer verdienen? Minder toeslag
Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn inkomen gebonden. Als u in de loop van een jaar een nieuwe baan krijgt of opslag waardoor u geen recht heeft op de toeslagen of op een lager bedrag, dan kunt u deze wijziging tussentijds doorgeven. De toeslag wordt dan opnieuw berekend op basis van de nieuwe gegevens. Dit kan betekenen dat u een lager bedrag ontvangt of dat de toeslag wordt stopgezet. Op deze manier ontvangt u niet te veel en loopt u niet het risico dat u het jaar daarop toeslag moet terugbetalen.
Soms is het handiger om de betaling te laten doorlopen
Als u bijvoorbeeld in november uw huis verkoopt, dan kan het handiger zijn om het voorschot op de aftrek voor hypotheekrente te laten doorlopen tot 1 januari. Dit geeft minder administratieve rompslomp. Reserveer het ontvangen bedrag, aangezien u dit uiteraard terug moet betalen als u het jaar daarop aangifte doet. U betaalt geen boete als u het teveel ontvangen bedrag terugstort op het moment dat u uw definitieve aanslag ontvangt. Het heeft voor u dus geen verdere consequenties. Wel is het natuurlijk handig om een onterechte betaling direct apart te zetten zodat u deze meteen kunt terugstorten zodra de Belastingdienst hierom vraagt.
De Belastingtelefoon kan u helpen bij het aanpassen van betalingen
Als u niet zeker weet of u wel of geen recht heeft op een toeslag of als de vooruitbetaling voor hypotheekrenteaftrek moet worden gewijzigd, dan kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon. De medewerkers kunnen u algemene informatie geven over het doorgeven van een wijziging. Ook kunnen zij u vertellen of u inderdaad ten onrechte iets ontvangt zodat u weet of u wel of niet een aanpassing moet doorgeven.