De Belastingdienst kiest voor een digitaal aanmeldproces voor btw-teruggave op zonnepanelen

Wist u dat u een btw-teruggaveproces kunt starten, op het moment dat u de trotse eigenaar van een aantal zonnepanelen bent? Nu is het nog een heel gedoe om dit formulier te krijgen, in te vullen en naar de Belastingdienst door te sturen. Maar de Belastingdienst laat positieve geluiden horen en maakt bekend dat zij dit proces makkelijker en sneller willen maken, door een digitaal formulier beschikbaar te stellen, zodat de btw-teruggave geautomatiseerd kan worden. In deze blog leest u er meer over en komt u erachter waarom het fysieke formulier niet langer wordt gewaardeerd.

Eigenaren van zonnepanelen hebben massaal klachten bij de Belastingdienst gemeld

D66 Kamerleden hebben vragen gesteld over de btw-teruggave aan particulieren die voor de aanschaf van zonnepanelen hebben gekozen. Op dit moment zou het teruggaveproces niet vlekkeloos verlopen en hebben zowel de burgers als de administratieve medewerkers die de aanvragen verwerken daar last van. De Belastingdienst ontving geregeld klachten van zonnepaneelhouders over het aanmeldproces. Het proces zou veel te rommelig zijn en de hoeveelheid contactmomenten tussen de zonnepaneelhouders en de Belastingdienst is veel te veel, zodat er telkens een klink in de kabel kan komen, waardoor het hele proces stil komt te liggen en veel te lang duurt.

Verder zouden aanmeldformulieren van de zonnepaneelhouders zijn kwijtgeraakt, waardoor ook aangiften en andere zaken niet op de juiste manier verwerkt worden. Hierdoor worden onterechte boetes aan de zonnepaneelhouders uitgedeeld, die dan hun verhaal niet kunnen bekrachtigen omdat de aanmeldformulieren zijn verdwenen. Het is logisch dat hier iets aan gedaan moet worden en het digitale aanmeldproces moet daar in ieder geval een positieve vooruitgang in bieden.

Hoe gaat het digitale formulier eruitzien?

De Belastingdienst wil veel meer inzetten op klantvriendelijkheid en gemak voor de burgers, dus zij willen nu een helder digitaal aanmeldproces creëren, zodat er minder fouten worden gemaakt tijdens de btw-teruggave aan zonnepaneelhouders. Het formulier moet makkelijk te begrijpen zijn, zodat iedere particulier dit zonder hulp kan invullen. De mogelijke fouten of onvolledigheden moeten eruit gefilterd worden, bijvoorbeeld door het formulier alleen compleet ingevuld op te kunnen laten sturen. Als er velden leeg zijn, dient de burger een foutmelding te krijgen, zodat zij nog eens naar het digitale formulier kijken.

Het digitale formulier moet er ook voor zorgen dat er geen informatie meer kwijtgeraakt kan worden en een aanvraag altijd terug te vinden is. De Belastingdienst laat weten dat het digitale formulier waarschijnlijk vanaf juni 2021 gebruikt kan worden.