Ondernemers ontvangen een overzicht van hun coronaschuld van de Belastingdienst

De Nederlandse ondernemers die tijdens de coronacrisis aanspraak hebben gemaakt op een coronasteunpakket zoals de NOW, Tozo of de TVL, dienen deze steun vanaf 2022 terug te gaan betalen aan de overheid. De Belastingdienst heeft de ondernemers die steunpakketten hebben ontvangen een overzicht van hun coronaschuld gestuurd in de vorm van een brief. Maar liefst 270.000 ondernemers hebben deze brief ontvangen. De schuldperiode loopt vanaf het moment van de ontvangen financiële steun, tot 31 januari 2022. De schulden dienen door de ondernemers vanaf 1 oktober 2022 te worden afgelost. Dit mag in termijnen gebeuren, maar de start van de afbetaling dient per die datum in te gaan. Op deze pagina leest u er meer informatie over.

De ondersteuning van ondernemers in Nederland staat nog steeds voorop

Zoals u net kon lezen, ontvangen 270.000 ondernemers in Nederland een brief met een overzicht van hun coronaschuld van de Belastingdienst. In totaal maakten 385.000 ondernemers gebruik van de regeling om bijzonder uitstel bij de Belastingdienst aan te vragen. In totaal heeft deze groep nu een openstaande belastingschuld van ruim 20,2 miljard euro. Door bijzonder uitstel bij de Belastingdienst aan te vragen, hoefden de ondernemers tijdelijk geen btw en loonheffing te betalen. Dat moet nu achteraf natuurlijk allemaal ingehaald worden.

De Belastingdienst laat weten dat de ondersteuning voor ondernemers bij het aflossen van hun coronaschuld bovenaan de prioriteitenlijst staat. De brief met een samenvatting van de totale coronaschulden, zorgt ervoor dat de ondernemer een duidelijk overzicht krijgt in de grootte van de schuld. Dit is ook belangrijke informatie voor de jaarrekening van de ondernemer, vandaar dat de brief ook bekend is gemaakt bij de belastingadviseurs die deze ondernemers ondersteunen.

De schuld die is opgebouwd kan in termijnen worden afgelost

Het is voor ondernemers onmogelijk om de opgebouwde coronaschuld bij de Belastingdienst in één keer af te lossen. Vandaar dat er gekozen is voor een aflossing van de schuld in bepaalde termijnen. De Belastingdienst legt in de verzonden brief uit dat ondernemers vanaf 1 oktober 2022 moeten beginnen met aflossen. De termijnen die hieraan verbonden worden, kunnen de ondernemers ook in de brief terugvinden. De definitieve betaaltermijnen voor ondernemers worden in de zomer van 2022 bekend gemaakt door de Belastingdienst. Wel kunnen ondernemers vanaf nu alvast een rekentool raadplegen op de website van de Belastingdienst, om een beeld te krijgen van de mogelijke betaaltermijnen voor het aflossen van hun schuld.

Wat als u als ondernemer zijnde problemen ervaart rondom de terugbetaling van de coronasteun?

Bent u ondernemer en voorziet u problemen in het afbetalen van uw coronaschuld aan de Belastingdienst? Dan is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk aangeeft. U kunt voor een betalingsregeling voor de NOW terecht bij het UWV. Heeft u een betalingsregeling nodig voor de TVL? Dan dient u in contact te komen met de RVO. Verder kunt u hulp vragen bij het aflossen van uw schulden bij het Ondernemersklankbord (OBK), of de landelijke organisatie voor mkb-ondernemers en zzp’ers, MKB Doorgaan.