Het kabinet heeft een terugbetaaltermijn bekendgemaakt, waar bedrijven die coronasteun hebben gekregen zich aan dienen te houden. De schulden dienen over drie jaar afbetaald te zijn, maar uit onderzoek blijkt dan veel bedrijven dan alsnog failliet gaan. De ABN Amro heeft onderzoek gedaan naar de schulden en de afbetaaltermijn voor ondernemers en geven aan dat de schulden niet voor oktober 2024 kunnen worden afgelost. In totaal hebben 200.000 bedrijven 16 miljard euro coronaschuld, aangezien zij hun belastingaanslagen hebben laten liggen. De horeca, transport, uitzendbranche, industrie en de beveiligingssector hebben hoge belastingschulden. In deze blog leest u op welke manier de belastingschuld zal moeten worden terugbetaald.
Winst moet worden afgestaan
Om de coronasteun terug te kunnen betalen en van de belastingschuld af te komen, zullen bedrijven de komende jaren een groot deel van hun winst moeten inleveren. Uit onderzoek is gebleken dat 43% van alle Nederlandse horeca-etablissementen de komende drie jaar maandelijks een kwart van hun winst bij de Belastingdienst moeten inleveren om uit de schulden te komen. De winst is dan zelfs berekend op de cijfers die uit de pre-coronaperiode stammen. Er moet eerst nog maar ervaren worden of de winst de komende jaren überhaupt op dat niveau terug kan komen. Cafés zouden zelfs voor 9 maanden lang hun gehele winst af moeten staan om uit de schulden te komen. Dit zijn bizarre ondervindingen.
Op verzoek van brancheverenigingen en werkgeversorganisaties dient het ministerie van Financiën nu te kijken naar een verschuiving van de afbetaaldatum. Nu is er besloten dat ondernemers vanaf de zomer in 2022 moeten beginnen met terugbetalen, maar dit is niet haalbaar. Kwijtschelden gaat niet gebeuren, waardoor de beroepsgroepen nu hopen te pleiten voor een lange terugbetaaltermijn. Hierbij mikken zij op vijf jaar, maar willen sommige branches eerder een betaaltermijn van tien jaar gaan hanteren. Er valt nog te zien hoe het ministerie van Financiën en het kabinet hierover denkt.
Het kabinet vergadert over een mogelijke verlenging van de coronasteun
Er zijn een aantal Nederlandse branches die harder door de coronacrisis zijn getroffen dan andere branches. Vooral ondernemers in de horeca, beveiliging en evenementenbranche hebben het financieel gezien zwaar. De bedrijven die de meeste last hebben van de belastingschuld, die zij door het aannemen van coronasteun hebben opgebouwd, verschillen erg van elkaar. Hierdoor is het volgens experts erg lastig om een oplossing voor dit probleem te verzinnen. Eigenlijk zou er onderzoek gedaan moeten worden naar hoe de verschillende branches een eigen oplossing aangereikt kunnen krijgen. Maatwerk is nodig om het probleem op te lossen.
Het kabinet bekijkt nu of er verlengingen van coronasteunpakketten mogelijk zijn. Het Centraal Planbureau (CPB) ziet liever dat de coronasteun afbouwt, aangezien er anders veel te veel en veel te hoge schulden opgebouwd zullen worden. Wanneer de coronasteunpakketten te vroeg afgekapt worden, kan dat weer nadelige gevolgen voor de ondernemers hebben. Er zal dan een golf aan faillissementen ontstaan. Wanneer de bedrijven failliet gaan, kunnen ze de coronasteun en hun belastingschuld al helemaal niet meer terugbetalen.