Huurt u zelfstandigen in? Dan corrigeert de Belastingdienst steeds minder vaak

Bent u een ondernemer en wilt u graag een zzp’er inschakelen in plaats van personeel in dienst nemen? Dan dient u met een aantal zaken rekening te houden. Op deze pagina leest u meer over de strenge regels omtrent het tegengaan van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers. De correctie wordt uitgelicht, er wordt meer informatie gegeven over het gebruik van de door de Belastingdienst samengestelde webmodule met extra informatie over werken met zzp’ers en u leest wat voor invloed het personeelstekort bij de Belastingdienst heeft op het handhaven van de regels rondom schijnzelfstandigheid.

Hoe werkt de correctie op de aangiften voor zelfstandigen?

Sinds 2016 zijn er cijfers naar buiten gekomen die betrekking hebben op de correcties die de Belastingdienst uitvoert om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Uit deze cijfers laat de Algemene Rekenkamer weten dat er sinds 2016 in totaal al 1,1 miljoen correcties zijn uitgevoerd door de Belastingdienst. Dit laat doorsijpelen dat de pakkans voor schijnzelfstandigheid erg laag is, waardoor men het als het ware in leven houdt. De Wet Deregulering die in 2016 van kracht is, moest deze schijnzelfstandigheid tegengaan. Het kabinet heeft besloten om de nieuwe regel niet streng na te leven, aangezien er veel maatschappelijke onrust ontstond, nadat de wet werd ingevoerd.

De correcties worden uitgevoerd bij bedrijven die ten onrechte geen loonbelasting afdragen voor zzp’ers die via schijnzelfstandigheid bij hen aan het werk zijn. Er is voor een handhavingsstop gekozen, waardoor er nog maar weinig ondernemers en zzp’ers gecontroleerd worden door de Belastingdienst.

Uit onderzoek blijkt dat de webmodule van de Belastingdienst weinig wordt ingezet

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de correcties die de Belastingdienst uitvoert op de aangifte van zelfstandigen. Hieruit blijkt dat hulpmiddelen voor bedrijven die met zzp’ers werken, zoals de webmodule die de Belastingdienst heeft samengesteld, niet tot weinig gebruikt worden. Er wordt ook maar weinig duidelijkheid bij de Belastingdienst aangevraagd door ondernemers die een zelfstandige inhuren voor bepaalde werkzaamheden. Dit is merkwaardig, aangezien de Belastingdienst vaak ziet dat er een onjuiste inhuurconstructie wordt gebruikt. Voor bedrijven is het inhuren van zzp’ers vaak goedkoper dan personeel in loondienst aannemen. Vandaar dat dit populair blijft.

Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, is het belangrijk dat zowel de Belastingdienst, bedrijven, zzp’ers en vakbonden met elkaar om de tafel gaan. Op dit moment heerst er grote concurrentie op de arbeidsmarkt voor de schijnzelfstandigheid en dit is niet wenselijk.

De Belastingdienst heeft te weinig personeel om de handhaving uit te voeren

Zoals u eerder in een blog op onze website kon lezen, heerst er al een tijdje een groot personeelstekort bij de Belastingdienst. Doordat er gebrek is aan personeel, kunnen de regels minder streng en goed nageleefd worden. Zo ook de handhaving op schijnzelfstandigheid. Dit is wel een dingetje, aangezien het aantal zzp’ers flink groeit. Op dit moment zijn er 1,1 miljoen zzp’ers actief in Nederland, waarbij er 8 miljoen medewerkers in loondienst actief zijn. Doordat de zzp’ers de bedrijven minder geld kosten, is de kans groot dat bedrijven in de toekomst vaker voor een zzp’er kiezen, dan voor een medewerker in loondienst.