Bent u startend ondernemer of staat u op het punt om een eigen bedrijf te beginnen? Dan krijgt u op korte termijn al met de Belastingdienst te maken. Om ervoor te zorgen dat u uw belastingaangifte op de juiste manier doet, heeft de Belastingdienst een aantal tips voor u, zodat er geen fouten doorheen kunnen sluipen. Verder heeft u als startende ondernemer recht op bepaalde belastingvoordelen. Dit zorgt ervoor dat u in de eerste jaren een beetje wordt tegemoetgekomen. Voordat u van dit soort voordelen en tips gebruik kunt maken, dient u wel zeker te weten of u door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien of niet.
Hoe weet u welk btw-tarief u voor klanten dient te rekenen?
Wanneer u goederen of diensten verkoopt, dient u btw aan uw klanten te vragen. In Nederland worden een aantal verschillende btw-tarieven gehanteerd. Het algemene btw-tarief is 21%. U rekent 21% btw over goederen en diensten die niet van btw zijn vrijgesteld en die niet onder het 0% of 9% btw-tarief vallen. Er zijn uitzonderingen te bedenken. Sommige etenswaren en diensten mogen namelijk onder het verlaagd btw-tarief van 9% verkocht worden. Soms kunt u 0% btw rekenen, u rekent dan geen btw aan de klant, maar mag wel btw betalen over uw uitgaven. Dit kunt u aftrekken van de voorbelasting.
Verder zijn sommige producten of diensten vrijgesteld van btw. U berekent dan geen btw, btw die u betaalt kunt u ook niet aftrekken als voorbelasting.
Doe de ondernemerscheck voordat u belastingaangifte doet
Voordat u als startende ondernemer aan de slag gaat, is het belangrijk om de ondernemerscheck te doorlopen. Deze check helpt u om te bepalen of de Belastingdienst u als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting. Wanneer u de ondernemerscheck doet, komt u er direct achter of u in aanmerking komt voor verschillende aftrekposten. U dient aan bepaalde eisen te voldoen voordat u als ondernemer wordt gezien. U dient bijvoorbeeld deel te nemen aan het economische verkeer en winst te maken. Verder moet u aan het urencriterium voldoen en moet u met verschillende opdrachtgevers of klanten werken. U bent ondernemer als u uw eigen werktempo, werkinhoud, het tarief en de voorwaarden mag bepalen.
Verder is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat u het bedrijf opzet om de komende jaren voort te blijven bestaan. Steekt u tijd en geld in het vinden van nieuwe klanten? Heeft u doorlopend werk en heeft u reserves voor als u geen opdrachten binnenkrijgt? Naar dit soort criteria wordt door de Belastingdienst gekeken.
Wat zijn de meest interessante belastingvoordelen voor startende ondernemers?
Bent u startend ondernemer en voldoet u aan de voorwaarden die uit de ondernemerscheck naar voren komen? Dan heeft u recht op bepaalde aftrekposten. Voorbeelden hiervan zijn de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek. Andere voorbeelden van aftrekposten zijn de meewerkaftrek, stakingsaftrek, mkb-vrijstelling, aftrekbare zakelijke kosten en de WBSO-regeling. Heeft u moeite met het begrijpen van de belastingvoordelen die u als starter heeft? Dan kunt u een professionele accountant inschakelen om u hierin te ondersteunen.