De Belastingdienst bereidt 180.000 zzp’ers en ondernemers voor op nieuw portaal in 2022

Wist u dat u in 2022 alleen nog maar btw-aangifte kunt doen in het nieuwe portaal voor zzp’ers en ondernemers? Maakt u op dit moment nog gebruik van het oude portaal? Dan heeft de Belastingdienst een brief naar u verzonden, waarin staat uitgelegd waarom en op welke manier u kunt overstappen op het gebruik van Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hoewel de regel pas in 2022 ingaat, raad de Belastingdienst u aan om nu alvast kennis te maken met het nieuwe systeem. Dit zorgt ervoor dat u in 2022 niet onverhoopt voor vervelende verrassingen komt te staan. In dit nieuwsartikel leest u meer over de brief en op welke manier u in het nieuwe systeem kunt inloggen.

Waarom is de brief naar 180.000 zzp’ers en ondernemers verzonden?

De brief over het opheffen van het oude ondernemersportaal is door de Belastingdienst naar 180.000 zzp’ers en ondernemers verstuurd. In deze brief staat vermeld dat deze personen zo snel mogelijk op het nieuwe portaal over dienen te stappen. Dit portaal heet Mijn Belastingdienst Zakelijk en zorgt ervoor dat u vanaf 2022 gewoon btw-aangifte kunt blijven doen. Het is belangrijk om u als ondernemer of zzp’er op de verandering voor te bereiden. Dit komt doordat btw-aangifte doen via het nieuwe portaal niet helemaal hetzelfde werkt als u gewend bent. De brief legt u uit wat u kunt doen en op welke manier u op het nieuwe portaal kunt overstappen.

Wat is de reden om over te stappen op de nieuwe manier van btw-aangifte doen?

Bij de Belastingdienst is bekend dat ruim 180.000 zzp’ers en ondernemers nog gebruikmaken van het oude portaal om hun btw-aangiften in te verwerken. In 2022 wordt het oude portaal opgeheven en zullen deze zzp’ers en ondernemers op een andere manier hun aangiften dienen te voldoen. In de brief staat dat u met uw DigiD of eHerkenning kunt inloggen. Inloggen met de DigiD kent het hoogste veiligheidsniveau, dus dat zou een hele verantwoorde keuze zijn.

Op welke manier kunt u inloggen in het nieuwe portaal?

Hoewel er in de brief vooral wordt gesproken over het inloggen via eHerkenning, is het voor zzp’ers en ondernemers ook mogelijk om met hun DigiD in te loggen. Het nieuwe portaal bestaat al een tijdje, maar niet alle zzp’ers en ondernemers maken er al gebruik van. Het is belangrijk dat de overgebleven 180.000 personen zo snel mogelijk overstappen op Mijn Belastingdienst Zakelijk, aangezien zij de btw-aangifte per 2022 niet meer in het oude portaal kunnen doen. In de brief staat uitgelegd op welke pagina u kunt inloggen in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit is wel zo handig, aangezien u de eerste keer misschien niet direct weet waar u moet zijn.

Wilt u geen belastingaangifte doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk? Dan heeft u de keuze om uw belastingzaken door een fiscaal dienstverlener uit te laten voeren. De tweede optie is dat u gebruik maakt van een compleet administratiesoftwarepakket waarbij u geen losse aangifte meer dient te doen.