Zorg ervoor dat u deze 4 dingen weet over uw crypto’s en de Belastingdienst

Beleggen in crypto’s wordt steeds populairder. Dit zorgt ervoor dat steeds meer personen geld in crypto hebben zitten. Een kwart van de Nederlandse bevolking is actief op de cryptobeurs. Doordat het beleggen in crypto’s jong en nieuw is, kan er heel wat fout gaan bij uw belastingaangifte. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, vandaar dat u in dit artikel de belangrijkste informatie rondom crypto’s en de Belastingdienst terug kunt lezen.

De fiscus kan binnenkort checken of u crypto’s in uw bezit heeft

Nu kan de Belastingdienst nog niet kijken of u crypto’s bezit. In de toekomst wordt dit echter wel mogelijk. Vandaar dat het belangrijk is om uw gegevens op het gebied van crypto ook met de Belastingdienst te delen. Nieuwe EU-richtlijnen gaan ervoor zorgen dat brokers de informatie van traders moeten delen met de Belastingdienst. Controleer daarom uw gegevens voor uw belastingaangifte extra goed, zodat u niets vergeet en u geen vervelende naheffingen van de Belastingdienst kunt ontvangen.

Onder welke box valt uw cryptobezit?

Heeft u een aantal crypto’s in uw bezit? Dan is de kans groot dat deze crypto’s in box 3 vallen. Zorg ervoor dat u de waarde van uw crypto’s op de juiste manier in uw belastingaangifte verwerkt. Wanneer uw vermogen inclusief uw cryptobezit biven het heffingsvrije bedrag van €50.000 euro of €100.000 euro voor personen met heffingspartners uitkomt, dient u dit in uw belastingaangifte te betrekken. Soms worden cryptobezittingen tot box 1 gerekend. Dit komt voor als u uzelf bezighoudt met het minen van coins of wanneer u erg actief bent gaan handelen.

Zorg ervoor dat u weet of uw cryptobezit in box 1 of box 3 valt, want het verschil qua belasting kan flink van elkaar afwijken. U wilt natuurlijk niet onnodig te veel of te weinig belasting afstaan. Wanneer u te weinig belasting betaald kunt u een hoge naheffing krijgen, waar u zeker niet op zit te wachten.

De waarde van uw crypto’s op 1 januari is bepalend voor de Belastingdienst

Het is belangrijk dat u de waarde van uw crypto’s bij uw belastingaangifte invult. U dient dan de waarde van de crypto’s op 1 januari te gebruiken. De koers van de munten kan van de één op de andere dag erg dalen, of juist stijgen. U kunt er dus het beste voor zorgen dat u de waarde van uw crypto’s op 1 januari om 00.01 uur aanhoudt. Zo kunt u niet per ongeluk een verkeerd bedrag invullen en hier later geen problemen met de Belastingdienst mee krijgen.

Houd in de gaten of uw minderjarige kinderen crypto’s bezitten

Het is belangrijk om bij uw minderjarige kinderen na te vragen of zij crypto’s in hun bezit hebben. De waarde van deze crypto’s worden namelijk bij het vermogen van u als ouder of ouders opgeteld. Hierdoor kan het zijn dat u eerder boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Wanneer dit het geval is, komt u in aanraking met de belastingheffing uit box 3. U kunt dus maar beter weten waar uw minderjarige kinderen zich mee bezighouden. Maak het onderwerp bespreekbaar en zorg ervoor dat u het positief aanvliegt. U wilt niet meemaken dat uw kinderen over hun cryptobezit zwijgen of liegen.