Ieder jaar in februari krijgen miljoenen Nederlanders de uitnodiging om aangifte voor de inkomstenbelasting over het afgelopen jaar te doen. Sinds enkele jaren vult de Belastingdienst veel gegevens al vooraf in, voor zover deze bij de Dienst bekend zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld over uw inkomsten uit loondienst en de gegevens met betrekking tot uw hypotheek. U moet deze informatie altijd controleren, want u bent zelf verantwoordelijk voor het doen van een correcte aangifte. Voor het invullen van de ontbrekende gegevens is het belangrijk dat u de informatie snel bij de hand heeft.
Verzamel vooraf alle stukken
In de eerste maanden van het nieuwe jaar ontvangt u vaak informatie die van belang is voor uw aangifte. Denk aan de jaaropgave van uw loon of uitkering, het jaaroverzicht van uw hypotheek en van spaarrekeningen en beleggingen. Deze informatie heeft u nodig voor uw aangifte. Verzamel deze in een aparte map of sla e-mail die hier betrekking op heeft in een aparte map in uw mailprogramma op. Zo kunt u de informatie snel terugvinden als u uw aangifte gaat doen of als u de informatie aan uw boekhouder gaat doorsturen.
Ga er even goed voor zitten
Wanneer u zelf uw aangifte doet, ga er dan even goed voor zitten. Zorg dat u niet wordt afgeleid door de kinderen, uw smartphone of andere huiselijke beslommeringen. Aangifte doen is belangrijk, want als u een fout maakt kan het gebeuren dat u te veel belasting betaalt of juist dat u achteraf een naheffing krijgt omdat u te weinig belasting heeft afgedragen. Op het moment dat u uw aangifte instuurt verklaart u dat u deze volledig en naar waarheid heeft ingevuld, het is dus belangrijk dat u alles goed controleert voordat u op ‘verzenden’ klikt. Overigens kunt u een eenmaal ingediende aangifte later altijd nog wijzigen zolang de uiterste inzenddatum van 1 mei niet is verstreken.
Zorg dat u geen aftrekpost mist
Wanneer u zelf aangifte doet is het belangrijk om de nieuwe regels voor het belastingjaar goed door te nemen. Wie weet zijn er aftrekposten waarvan u gebruik kunt maken of zijn de regels voor bepaalde aftrekposten of tarieven gewijzigd. Als u dit van tevoren weet komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. U kunt bij het invoeren van de gegevens ook op het vraagteken bij de desbetreffende vraag klikken voor een online toelichting op de informatie die u hier dient in te vullen. Als u vragen heeft bij het invullen van uw aangifte dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de Belastingtelefoon.