Steeds meer mensen besluiten om voor zichzelf te beginnen. Een deel van deze zelfstandigen werkt thuis, zonder dat er sprake is van een kantoor. Denk aan webdesigners, copywriters of zelfstandigen die op kleine schaal een webwinkel hebben en de voorraad te verkopen goederen op zolder opslaan. In zo’n geval heeft u natuurlijk geen echte kantoorkosten, want als u uw werk ‘aan de keukentafel’ doet kunt u deze ruimte moeilijk als kantoorruimte aanmerken. Voor het kunnen aftrekken van kosten voor een kantoorruimte moet deze ruimte aan strikte voorwaarden voldoen. Maar toch kunt u bepaalde kosten wel aftrekken.
Kosten voor internet en telefoon
Veel thuiswerkende zelfstandigen hebben geen zakelijk abonnement voor het gebruik van internet en telefoon. Als u voor uw werk niet de hele dag hoeft te bellen dan gebruikt u waarschijnlijk alleen een privé vaste telefoonlijn en daarnaast een privé abonnement voor een mobiele telefoon. Deze voorzieningen gebruikt u deels privé en deels zakelijk. Datzelfde geldt voor uw internetaansluiting. Die gebruikt u voor de zaak, maar natuurlijk ook privé, bijvoorbeeld voor het gebruik van sociale media en om online te winkelen. De kosten voor uw internet- en telefoonabonnement mag u daarom gedeeltelijk aftrekken van de inkomstenbelasting.
Aftrek van bedrijfskosten
Uitgaven die u voor uw bedrijf doet mogen natuurlijk volledig worden afgetrokken. Kleine investeringen die onder circa 500 euro blijven mag u in 1 keer aftrekken. Koopt u bijvoorbeeld een nieuwe laptop die 450 euro kost dan mag u deze in 1 keer aftrekken. Koopt u een duurdere laptop dan gelden afschrijvingsregels en moet u de aanschaf in delen aftrekken, uitgaande van de verwachte levensduur. Het berekenen van de juiste aftrek kan dan lastig zijn, u kunt dit natuurlijk altijd overlaten aan uw boekhouder als u niet zelf uw aangifte invult.
Welke kosten zijn niet aftrekbaar?
Bepaalde kosten kunt u niet aftrekken als u thuis werkt. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor maaltijden en stookkosten. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat u deze kosten normaal gesproken ook had. Als u op kantoor werkt kunt u de bestedingen in de bedrijfskantine immers ook niet als zakenlunch of -diner aftrekken. Bewaar van alle aftrekposten altijd de aankoop- c.q. betalingsbewijzen, de Belastingdienst kan hiernaar vragen, ook enkele jaren na het doen van de aangifte kunt u hierop nog worden gecontroleerd. Als u dan geen bonnen kunt overleggen bestaat de kans dat u een naheffing inclusief boete krijgt.