Kan ik de aangifte inkomstenbelasting ook later indienen?

Ieder jaar is het voor veel Nederlanders weer ‘aangiftetijd’ of misschien zelfs wel ‘aangiftestress’. Stukken bij elkaar zoeken, ben ik geen aftrekpost vergeten, waar heb ik dat bonnetje gelaten. Veel mensen zijn blij als de aangifte weer gedaan is en ze opgelucht adem kunnen halen dat ze dat vóór 1 mei voor elkaar hebben gekregen. Want dat is de deadline voor het doen van aangifte inkomstenbelasting over het vorige boekjaar. Maar wist u dat die datum niet zo hard is als u misschien denkt?

Uitstel aanvragen

U kunt uitstel aanvragen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Het kan zijn dat u druk bent met andere dingen, een verhuizing, ziekte in de familie of u heeft het heel druk met uw eigen bedrijf. Als u uitstel wilt aanvragen, doe dat dan wel op tijd, en dat wil dus zeggen vóór 1 mei van het jaar na het jaar waarover u aangifte doet. Dus voor de aangifte over 2020 moet u uiterlijk 30 april 2021 uitstel aanvragen. Dit regelt u via de Belastingtelefoon of kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Uitstel van de aangifte voor uw bedrijf

Voor ondernemers kan er zelfs nog langer uitstel worden aangevraagd. Het komt voor dat boekhoudkantoren in 2021 nog aangifte moeten doen over 2019 of eerder. Houd er wel rekening mee dat als u belasting moet betalen naar aanleiding van de aangifte, dat u rente betaalt als u dit bedrag na 1 juli betaalt. Voor ondernemers geldt overigens dat ze die kosten het volgende jaar weer als bedrijfskosten kunnen aftrekken. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kan er vanaf 2020 uitstel van betaling worden aangevraagd voor het betalen van aanslagen. Als u dit eenmalig aanvraagt geldt dit voor alle betalingen van aangiftes, dus zowel uw privé aangifte inkomstenbelasting als de aangiftes die u voor uw bedrijf doet, zoals de aangiftes omzetbelasting.

Een betalingsregeling treffen is altijd mogelijk

Los van het uitstellen van het indienen van de aangifte is het ook mogelijk om uitstel van betaling te krijgen voor een aangifte, of deze in termijnen te betalen. Als u een belastingaanslag moet betalen en u heeft hiervoor niet voldoende financiële middelen dan kunt u de Belastingtelefoon bellen en een betalingsregeling afspreken. Hiervoor gelden vaste termijnen. De Belastingdienst vraagt, eveneens vanwege de coronacrisis, een lagere rente wanneer u uw aanslagen op een later moment of in termijnen wilt betalen.