Houd rekening met veranderingen in box 3 en uw belastingaangifte

Het is weer tijd om uw belastingaangifte te doen. Per 1 maart 2022 zijn de Nederlandse burgers en ondernemers weer begonnen met het invullen van hun inkomensbelasting. Echter is er een fout aan het licht gekomen. De Hoge Raad heeft namelijk ontdekt dat de Belastingdienst de belasting op box 3 niet op de juiste manier berekend. De manier waarop de Belastingdienst uw vermogen in box 3 belast, zou zelfs in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Houd er rekening mee dat deze zaak van de Hoge Raad, de uitkomst ervan en de Belastingdienst die met een nieuwe berekening moet komen, invloed heeft op uw aangifte inkomstenbelasting voor dit jaar. Op deze pagina leest u meer informatie over de veranderingen in box 3.

Houd hier rekening mee als u belastingaangifte over 2021 doet

Het is belangrijk om te weten dat het aangifteprogramma van 2021 nog geen rekening heeft gehouden met de uitspraak die De Hoge Raad op 24 december 2021 heeft gedaan. Dit heeft als gevolg dat het voor u kan zijn dat uw te betalen bedrag over uw vermogen in box 3 dus niet op de juiste manier is of wordt berekend. Het is goed om te weten dat u net als iedereen belastingaangifte kunt doen, maar dat uw aangifte door de Belastingdienst apart wordt gehouden, totdat er voor u een juiste aanslag kan worden berekend. U wordt vanzelf door de Belastingdienst geïnformeerd, als deze verandering in de belastingaanslag in box 3 voor u geldt.

U komt niet in aanmerking voor de verandering wanneer u geen inkomen heeft uit sparen of beleggen in box 3. En ook niet wanneer uw vermogen niet boven de grens van €50.000 euro komt, wat met een fiscale partner op €100.000 euro ligt.

Hoe zit het precies met het uitstel van de voorlopige aanslag in 2022?

De Belastingdienst laat weten dat er fouten zitten in de berekening van de voorlopige aanslag voor 2022 over belastingbedragen die in box 3 vallen. Bent u betrokken in deze lastige situatie? Dan krijgt u te maken met de invorderingspauze van de Belastingdienst. Dit houdt in dat u tijdelijk geen dwangbevelen, aanmaningen en herinneringen op uw deurmat ontvangt. De invorderingspauze geldt voor personen die de voorlopige aanslag (deels) niet willen betalen. Het is namelijk logisch wanneer u op meer duidelijkheid wil wachten rondom het belastingbedrag in box 3.

Informatie om in uw achterhoofd te houden

De Nederlandse politiek krijg de taak om uit te zoeken op welke manier vermogensbelasting berekend moet worden. Dit komt doordat De Hoge Raad heeft bepaald dat fictief rendement waarop uw vermogen in box 3 wordt belast, in strijd is met de EVRM. De Hoge Raad heeft geëist dat er rechtsherstel moet plaatsvinden. Dit is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse politiek. Het kabinet krijgt uiterlijk tot 1 juni 2022 de tijd om het nieuwe plan te presenteren én een besluit te nemen over het oplossen van dit probleem. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van het besluit van het kabinet, als dit hele verhaal van toepassing is op uw financiële situatie.