Heeft u uw inkomstenbelasting aangifte ingediend? Dit is wanneer u uw geld ontvangt 

De deadline om uw jaarlijkse belastingaangifte te doen is al een tijdje verlopen. Heeft u goed bericht gekregen en ontvangt u een teruggave van de Belastingdienst? Dan wilt u natuurlijk weten wanneer u dit bedrag op uw rekening kunt verwachten. U ontvangt geld terug als uit uw aangifte naar voren komt dat u in het afgelopen jaar te veel belasting aan de Belastingdienst heeft betaald. De Belastingdienst kan dit voor u berekenen en controleren, maar dan dient u wel uw aangifte te hebben gedaan. Een extra zakcentje zo voor de zomer is erg fijn en ook mooi meegenomen. Op deze pagina leest u alles over de teruggave en de datum waarop u het geld van de Belastingdienst kunt verwachten. 

Op welke datum kunt u uw belastingteruggave verwachten?

Het is belangrijk om te weten dat er geen sprake is van een bepaalde datum waarop u de teruggave van de Belastingdienst precies op uw rekening kunt verwachten. De Belastingdienst kijkt tijdens het terugbetalen van belastinggeld wel naar het moment waarop uw de inkomstenbelasting heeft ingeleverd. Hoe eerder u erbij was, hoe eerder u de teruggave op uw rekening kunt verwachten. De deadline voor het aanleveren van uw inkomstenbelasting aangifte lag dit jaar op 1 mei 2022. Heeft u het echter al voor 1 april 2022 aangeleverd? Dan krijgt u voor 1 juli 2022 bericht over uw teruggave en ook wanneer u deze kunt verwachten. 

Wat kunt u doen met het geld dat u terugkrijgt van de Belastingdienst? 

Het mooie aan de teruggave van de Belastingdienst is dat u dit in de zomerperiode ontvangt. U krijgt van uw werkgever vaak ook uw vakantiegeld in de zomerperiode uitgekeerd. Dit zorgt ervoor dat u tijdens de vakantieperiode meer geld te besteden heeft. U kunt het op uw spaarrekening zetten, het geld tijdens uw vakantie uitgeven, maar ook geld bijleggen bij grote uitgaven zoals een nieuwe wasmachine of auto. 

Wat als de betaling van uw teruggave uitblijft?

Heeft u recht op teruggave van geld via de Belastingdienst? Dan ontvangt u de teruggave als het goed is op de eerder aangegeven datum. Merkt u na een aantal dagen dat u de teruggave nog niet heeft ontvangen op uw rekening? Dan kan er van alles aan de hand zijn. Allereerst kan het zijn dat de Belastingdienst niet over uw juiste rekeningnummer beschikt. Dit kunt u zelf controleren in uw Belastingdienst app. Ziet u dat het rekeningnummer niet klopt? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Merkt de Belastingdienst dat zij uw rekeningnummer helemaal niet hebben? Dan ontvangt u hier een brief over. In de brief staat uitgelegd op welke manier u uw rekeningnummer kunt doorgeven. 

Houd er rekening mee dat het na het doorgeven van uw juiste rekeningnummer tot wel 3 weken kan duren voordat u de teruggave ontvangt. Deze tijd gebruikt de Belastingdienst om uw rekeningnummer en naam te controleren. Zo wordt voorkomen dat uw geld naar de verkeerde persoon wordt overgemaakt. Wanneer de Belastingdienst nog geld van u moet ontvangen, wordt dit bedrag van het totale bedrag van uw teruggave afgetrokken. Dit kan ook een reden zijn dat u uiteindelijk geen teruggave ontvangt.