Heeft u geld in crypto’s zitten? Dan dient u op te letten tijdens uw jaarlijkse belastingaangifte

Tegenwoordig beleggen veel meer mensen hun geld in cryptocurrency. Vooral onder jongvolwassenen is het beleggen in crypto’s niets nieuws onder de zon. Juist doordat deze groep uit zoveel jonge personen bestaat, is de kans groot dat er via de belastingaangifte iets fout kan gaan. Een foutje in de aangifte, hoe klein ook, kan grote en nare gevolgen hebben. Vandaar dat het belangrijk is om goed na te gaan op welke manier u de beleggingen uit crypto’s bij de Belastingdienst dient aan te geven. Wanneer u het vermogen dat u in crypto heeft zitten per ongeluk niet aangeeft, zal de Belastingdienst dit als verhuld vermogen aanmerken. Dit kan u hoge boetes opleveren, waar u uiteraard niet op zit te wachten.

Waarom kan het verzwijgen van cryptobezit zulke grote problemen opleveren?

Op dit moment vraagt de Belastingdienst van alle cryptobeleggers om hun inleg aan de Belastingdienst door te geven. De hoogte van de inleg is op 1 januari bepalend. Sommige cryptobeleggers besluiten om niets aan te geven, aangezien de koersen zo erg schommelen, dat het geld helemaal niet meer zoveel waard kan zijn in maart als in januari. Het probleem is dat u daar wel op wordt belast. Dit is natuurlijk oneerlijk in uw ogen. Maar wanneer u cryptomunten verzwijgt, kan de Belastingdienst u op geen enkele manier tegemoetkomen. Het is altijd beter om het wel aan te geven, dan om het te verzwijgen voor de fiscus.

Cryptobeurzen geven geen enkele vorm van informatie door aan de Belastingdienst. Cryptobeurzen worden namelijk niet als administratieplichtigen beschouwd, waardoor er ook geen link tussen de cryptobeurzen en de Belastingdienst bestaat.

De Europese Unie komt met de DAC8

Om witwassen en belastingfraude met crypto’s tegen te gaan, heeft de Europese Unie een plan bedacht. Dit plan heet DAC8 en moet ervoor gaan zorgen dat er nieuwe regelingen worden ingevoerd, die ervoor zorgen dat de cryptomunten tot de Europese uitwisseling van fiscale gegevens gaan behoren. Dit zorgt ervoor dat de cryptobeurzen wel administratieplichtig worden en dus wel gegevens met de Belastingdienst moeten delen. Het voorstel ligt klaar, maar is nog niet goedgekeurd. De goedkeuring moet op Europees niveau plaatsvinden en daarna moeten de regels nog voor ieder land afzonderlijk worden aangenomen. Dit hele proces duurt zeker nog wel 12 tot 18 maanden.

In 2024 zal de fiscus uw gegevens vanuit crypto paraat kunnen hebben

Als u uw jaarlijkse belastingaangifte invult, doet u dit over het voorgaande jaar. Om uw vermogen daarbij aan te geven, is de waarde van uw totale vermogen op 1 januari het meest relevant. Wanneer u op 1 januari 2022 aangifte doet, doet u dit over de periode van 2021. De nieuwe Europese regels omtrent crypto zullen pas volgend jaar van kracht zijn, waardoor uw gegevens pas door de Belastingdienst kunnen worden ontvangen op 1 januari 2023. En die gegevens zijn pas van belang als u in 2024 belastingaangifte over 2023 doet. De kans is dus groot dat de fiscus uw gegevens automatisch pas per 2024 bij de hand kan hebben. Houd hier dus rekening mee.