De beste tips om uw inkomstenbelasting foutloos aan te leveren

Jaarlijks dienen om en nabij 135.000 Nederlandse ondernemers hun inkomstenbelasting bij de Belastingdienst aan te leveren. Het invullen van de inkomstenbelasting is een lastige en vaak ook hele saaie klus. Vandaar dat de Belastingdienst jaarlijks campagnes opzet om de ondernemers eraan te herinneren. Dit jaar dient u als ondernemer voor 8 mei 2021 belastingaangifte te hebben gedaan over het jaar 2020. De campagnes zijn er niet alleen als herinnering, maar ze dienen ook als ondersteuning. In deze blog leest u meer over belangrijke aandachtspunten en tips, waarmee u uw inkomstenbelasting makkelijk en correct kunt invullen. Log in bij Mijn Belastingdienst en houdt de volgende tips er in ieder geval bij!

Ieder jaar is het belangrijk dat u als ondernemer uw inkomstenbelasting invult. Wanneer u dit niet doet, of als u per ongeluk te laat bent, kan dit voor vervelende heffingen en boetes zorgen. Aangezien 2020 een apart jaar was en er veel ondernemers, amper hebben kunnen ondernemen, wil de Belastingdienst een helpende hand uitsteken. Wanneer u als ondernemer online aangifte doet, kunt u hulp verwachten in de vorm van extra informatie en teksten over de verschillende coronamaatregelen.

1. Doe de OndernemersCheck

Allereerst is het belangrijk dat u aan de voorwaarden voor het label ‘ondernemer’ voldoet. Er zijn een aantal eisen waar u als ondernemer aan dient te voldoen, voordat de Belastingdienst u ook echt als ondernemer ziet. De Ondernemerscheck helpt u hierbij. U kunt deze check online voltooien voordat u met de inkomstenbelasting begint. Wanneer u uzelf als ondernemer mag kwalificeren, zitten hier een aantal voordelen aan verbonden. U kunt op dat moment namelijk aanspraak maken op bepaalde regelingen en interessante aftrekposten. Om de zelfstandigenaftrek te krijgen, moet u jaarlijks aan een vastgelegd urencriterium voldoen. Dit jaar is dat criterium versoepeld, doordat er sprake is van een pandemie.

2. Check of er voor jou bepaalde coronaregelingen gelden

In tijden van een pandemie, worden er een aantal uitzonderingen voor ondernemers gemaakt. Deze uitzonderingen uiten zich in financiële hulpmiddelen en regelingen. Het is belangrijk dat u weet of uw onderneming hier wel of geen aanspraak op heeft gemaakt. Soms moet u de financiële hulpmiddelen dan namelijk zelf aan uw inkomstenbelasting toevoegen, deze staan er niet standaard in vermeld. Sommigen staan wel al ingevuld, maar check dan even of de bedragen kloppen.

3. Vergeet niet om de zakelijke kosten af te trekken

Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat u nooit privékosten kunt aftrekken, geef bij de aftrekpost dus alleen uw zakelijke kosten door. In 2020 is dit lastig, aangezien veel ondernemers vanuit huis moesten werken. Mag u dan ook kosten voor uw energierekeningen aftrekken? Geld dat u aan kleine kantoorartikelen hebt uitgegeven, kunt u wel aftrekken, net als zakelijke telefoongesprekken. Kijk op de website van de Belastingdienst om een lijst te vinden van alle aftrekposten waar u aanspraak op kunt maken.

4. Een goede voorbereiding helpt u er doorheen

Wanneer u zich goed voorbereid, fietst u vaak snel door de inkomstenbelasting heen. Zorg dat u al het papierwerk in de aanslag heeft en dat u weet welke bedragen u waar in moet vullen. Wist u dat u een checklist op de website van de belastingdienst kunt raadplegen? Daar vertellen zij u in ieder geval welke 6 dingen u nodig heeft voor u aan de inkomstenbelasting aangifte begint. Lukt het u niet zelfstandig? Dan kunt u er altijd nog voor kiezen om iemand anders in te huren, die de inkomstenbelasting voor u regelt.