Controleer uw aangifte over 2020 extra goed

Vanaf 1 maart 2021 kunt u aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2020. Het is voor veel mensen een vreemd jaar geweest vanwege de uitbraak van corona. Veel bedrijven gingen failliet, veel ondernemers kregen financiële steun van de overheid. De Belastingdienst waarschuwt de burgers daarom om de vooraf ingevulde gegevens extra goed te controleren. Zeker als u het afgelopen jaar van baan bent gewisseld of een bepaalde periode een uitkering heeft ontvangen kan het zijn dat de gegevens niet volledig zijn of dat er fouten in zitten.

U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw aangifte

Ondanks dat de Belastingdienst bepaalde gegevens alvast voor u invult, bent en blijft u altijd zelf verantwoordelijk voor het doen van een juiste aangifte voor de inkomstenbelasting. U kunt dus nooit aanvoeren dat de Belastingdienst gegevens heeft ingevuld en dat deze onjuist waren waardoor u een onjuiste of onvolledige aangifte heeft gedaan. Als bij controle blijkt dat er dingen niet kloppen dan kan dat betekenen dat u een naheffing krijgt waarbij ook vaak een boete wordt opgelegd of extra rente in rekening wordt gebracht.

Uitstel aanvragen kan ook dit jaar

In 2020 werd extra aandacht besteed aan de mogelijkheid om uitstel aan te vragen voor het indienen van de aangifte. Dat kan uiteraard ook voor dit jaar. Als u om wat voor reden dan ook niet in staat bent om vóór 1 mei aangifte te doen dan kunt u uitstel aanvragen of dit door uw belastingconsulent laten regelen. Zeker als  niet verwacht geld terug te zullen ontvangen kan het handig zijn om uitstel aan te vragen, zodat u meer tijd heeft om de aangifte te doen en hiervoor de benodigde gegevens te verzamelen.

Stel het aangifte doen niet uit tot het laatste moment

Natuurlijk hoeft u niet op 1 maart aangifte te doen. U heeft hier in ieder geval 2 maanden de tijd als u geen uitstel aanvraagt. Maar stel het niet uit tot het laatste moment. Als u op 30 april tot de ontdekking komt dat u nog extra gegevens moet opvragen dan bent u te laat en dat is natuurlijk zonde. Als u vóór  1 april aangifte doet krijgt u vóór 1 juli bericht. Dat laatste is vooral aantrekkelijk als u geld terugkrijgt, want die storting kunt u dan ook voor deze datum tegemoet zien. Als u verwacht te moeten bijbetalen kunt u natuurlijk wat later aangifte doen, zodat ook de terugvordering wat later kan worden overgemaakt.