Dat de Belastingdienst weleens te maken heeft met fouten in hun systeem is niets nieuws. In augustus 2021 was het namelijk weer raak en kregen een aantal Nederlandse ondernemers onterecht een naheffingsaanslag voor hun omzetbelasting in de brievenbus. Dit zorgde voor stress en onbegrip, aangezien de getroffen ondernemers hun aangifte wel degelijk op tijd naar de fiscus hadden doorgezet. In deze blog leest u wat een naheffingsaanslag is, wat u het beste kunt doen als u er eentje ontvangt en hoe het kon gebeuren dat sommige ondernemers onterecht met een naheffingsaanslag werden geconfronteerd.
Wat is een naheffingsaanslag precies?
Wanneer u vergeet om btw-aangifte te doen, kunt u een naheffingsaanslag van de Belastingdienst ontvangen. De naheffingsaanslag wordt berekend aan de hand van een geschat btw-bedrag dat de fiscus nog dient te ontvangen. Het is mogelijk om uitstel van betaling te krijgen voor een naheffingsaanslag. U kunt dit telefonisch bij de Belastingdienst aanvragen en het uitstel kan maximaal 4 maanden duren. Merkt u op dat de naheffing te hoog is? Dan kunt u bezwaar aantekenen. Het is belangrijk dat u het bezwaar binnen 6 weken na ontvangst van de naheffing in orde maakt. Zorg er ook voor dat u de aangifte alsnog indient, zodat er een correcte berekening gemaakt kan worden.
Dit kunt u het beste doen als u een naheffingsaanslag ontvangt
Ga eerst bij uzelf na hoe het kan dat u een naheffingsaanslag van de fiscus ontvangt. Bent u wellicht vergeten om aangifte te doen, is de aangifte niet volledig doorgekomen of heeft u het btw-bedrag te laat voldaan? De Belastingdienst berekent de naheffingsaanslag erg ruim, waardoor het bedrag vaak erg hoog lijkt. U kunt dit tegengaan door de aangifte zo snel mogelijk in orde te maken. Wanneer het u lukt om dit binnen het tijdvak van de naheffingsaanslag te doen, zal u uiteindelijk een lager bedrag aan de fiscus hoeven betalen. Het is belangrijk dat u de naheffingsaanslag checkt, zodat u zeker weet of het klopt.
Hoe kan het dat u onterecht een naheffingsaanslag heeft ontvangen?
Door een technische fout bij de Belastingdienst, heeft een aantal ondernemers een onterechte naheffingsaanslag voor hun omzetbelasting ontvangen. De naheffingsaanslag is onterecht bij ondernemers terecht gekomen. Het systeem dacht van sommige personen dat zij geen omzetbelasting voor Q2 2021 of juni 2021 hebben doorgegeven. Het vreemde is dat de ondernemers die de onterechte naheffingsaanslag ontvingen, per mail wel een ontvangstbevestiging van hun omzetbelasting hebben ontvangen. De datum op de naheffingsaanslag is 28 augustus 2021. Om problemen en miscommunicatie te voorkomen, geeft de Belastingdienst aan contact met de ondernemers op te nemen en de aangifte alsnog correct te verwerken.
Aangezien de Belastingdienst alle onjuiste verwerkingen met de hand dient aan te passen, kan het tot een paar weken duren voor de fout is rechtgetrokken. Het goede nieuws is dat u als ondernemer niets hoeft te doen en u de boete ook niet hoeft te betalen. Het is wel belangrijk dat u alleen van het betalen van de boete afziet, als u bericht van de fiscus heeft ontvangen.