Waarom moet ik als particulier invoerrechten betalen voor internet aankopen?

Als u als particulier iets online koopt dat niet uit een EU land komt dan moet u in bepaalde gevallen invoerrechten betalen. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat producenten in eigen land en ook binnen de EU worden beschermd. Zo kopen veel mensen online bij een grote Chinese webwinkel die bepaalde producten tegen zeer lage prijzen aanbiedt. De prijzen zijn vaak zodanig laag dat in Nederland of andere EU landen dezelfde producten hiervoor niet eens kunnen worden gemaakt, laat staan met enige winst verkocht. Als u voor persoonlijk gebruik 1 of enkele van dit soort producten koopt is dat toegestaan. Maar als u een grote partij koopt om in Nederland door te verkopen, bijvoorbeeld via een online platform, dan zijn invoerrechten verschuldigd.

De grens voor inkopen ligt bij 22 euro

Wanneer u bij een online winkel buiten de EU goederen koopt betaalt u hierover geen invoerrechten als het aankoopbedrag maximaal 22 euro bedraagt. U kunt bij een webshop die namens meerdere winkels goederen aanbiedt overigens wel voor meer geld kopen, omdat het dan om aparte leveringen gaat. Maar als u online in China een fototoestel koopt, een smartphone of een TV, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Als uw pakket in Nederland aankomt zal de douane hierop afhankelijk van de waarde, die op het verzendetiket moet worden aangegeven, de invoerrechten bepalen. Deze bent u bij aflevering verschuldigd aan de bezorger. Als u niet betaalt wordt het artikel dat u heeft gekocht in beslag genomen.

Zijn er producten die ik niet in het buitenland mag kopen?

Uiteraard zijn er producten die u niet zomaar in Nederland mag invoeren. Denk daarbij aan wapens of producten waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Maar ook bepaalde beschermde producten zoals ivoor of bepaalde planten mogen niet worden ingevoerd. Als u die online bij een webshop koopt is de kans groot dat ze bij de douane in beslag worden genomen. Dat geldt ook voor namaak producten. Hiervoor geldt beperkte gedoging, 1 namaak merk T-shirt mag u wel online bestellen, maar 4 nep merkjeans is echt geen goed idee. Deze worden in beslag genomen en vernietigd. Merknamen zijn immers beschermd en mogen dus niet zomaar worden gebruikt op producten die niet aan de eisen van dit merk voldoen.

Pas altijd op met wat u online bestelt

Als u online artikelen bestelt denk dan eerst goed na wat hiervan de mogelijke consequenties kunnen zijn. Denk dus niet te snel dat u goedkoop uit bent en realiseer u ook dat sommige artikelen niet legaal gekocht mogen worden en dus mogelijk door de douane worden tegengehouden als ze in Nederland arriveren. Dan is goedkoop dus uiteindelijk duurkoop. Als u twijfelt of u een bepaald product in het buitenland mag bestellen of als u wilt weten hoe hoog de eventuele invoerrechten zijn, informeer dan bij de Belastingdienst Douane, telefoonnummer 0800-0143. Dit telefoonnummer is gratis. Door vooraf te informeren voorkomt u dat u onaangenaam wordt verrast als u buiten de EU een aankoop doet en hierover hoge invoerrechten moet betalen.

Plaats een reactie