Aan welke voorwaarden voldoet een goede boekhouder?

Als u een bedrijf heeft, of als voor u aangifte doen om een andere reden lastig is, dan kunt u de hulp van een boekhouder inschakelen. Deze doet voor u de aangifte inkomstenbelasting, en als u een bedrijf heeft kunt u ook andere aangiftes, zoals voor de Btw, loonheffing of vennootschapsbelasting, door het boekhoudkantoor laten doen. U heeft er dan zelf geen omkijken meer naar en als het goed is worden de aangiftes correct en tijdig ingediend. Maar hoe vindt u een goede boekhouder?

Een goede boekhouder werkt via de officiële weg

Er zijn boekhouders die u vragen om uw inloggegevens van uw DigID. Hiermee loggen zij dan in bij de Belastingdienst om uw aangiftes te regelen. Dit is niet de officiële weg en heeft de nodige risico’s. Iemand die over uw DigID beschikt kan namelijk nog veel meer dan alleen uw aangiftes invullen. Hij kan mutaties doorgeven bij uw zorgverzekering, bij de gemeente of andere overheidsinstellingen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zoek dus altijd een boekhouder die met zijn eigen gegevens inlogt en zich identificeert als uw vertegenwoordiger, zoals dat hoort.

Wat kost de hulp van een boekhouder?

Een boekhouder werkt meestal met een uurtarief, maar er zijn ook kantoren die een pakket van diensten aanbieden waarvoor u dan een vast bedrag per maand betaalt. Dit laatste is vooral voor bedrijven interessant. Als het alleen gaat om de aangifte inkomstenbelasting en als deze niet al te ingewikkeld is dan zult u bij een goede boekhouder die een eerlijke prijs vraagt voor een bedrag onder de 100 euro terecht kunnen. Als het om de aangiftes voor een bedrijf met personeel in loondienst gaat dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Sommige boekhouders baseren hun tarief op het inkomen van de klant. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het tarief. Op deze manier kunnen ze hun diensten goedkoper aanbieden aan klanten die het financieel minder goed hebben.

Vraag anderen naar hun mening

Als u op zoek bent naar een boekhouder, vraag dan als dat mogelijk is anderen naar hun mening over een kantoor. Het is handig om een boekhouder te zoeken die in de buurt zit als u persoonlijk contact op prijs stelt. Als dat voor u niet van belang is dan kunt u rustig ook zaken doen met een kantoor dat aan de  andere kant van het land zit, omdat alle communicatie en het uitwisselen van gegevens immers prima digitaal kan worden geregeld.

Plaats een reactie