Wees alert op phishing mails over belastingzaken

Criminelen doen werkelijk alles om aan uw bankgegevens te komen. Kreeg u in het verleden wellicht wel eens een e-mail die zogenaamd van uw bank kwam, met het verzoek om in te loggen om uw gegevens te controleren, degenen die op uw geld uit zijn gebruiken daar nu ook de Belastingdienst voor. Er wordt op verschillende manieren geprobeerd om u te bewegen geld over te maken of inloggegevens van uw bank prijs te geven, bewust of onbewust.

De Belastingdienst belt u nooit over een vordering

Een veel gebruikte truc, vooral bij ondernemers, is een telefoontje, zogenaamd van de Belastingdienst, waarin u wordt gemeld dat er nog een vordering openstaat. Deze moet dezelfde dag nog worden voldaan. Doet u dat niet dan volgt er een forse boete. Er zijn verhalen bekend van ondernemers die op deze wijze zelfs duizenden euro’s hebben overgemaakt, uiteraard naar een rekeningnummer dat niet van de Belastingdienst was. Op dezelfde manier wordt geprobeerd om u via SMS te benaderen. U moet dan op een link klikken om daar de betaling te regelen. Als u dit doet en gegevens invult krijgen de criminelen toegang tot uw bankrekening en kunnen zij u dus flink benadelen.

Spoofing, wat is dat precies?

Spoofing komt op verschillende manieren voor. Het kan zijn dat u een mail ontvangt die zogenaamd van de Belastingdienst komt. Maar een ook veel gebruikte methode is dat u wordt gebeld door een telefoonnummer dat van de Belastingdienst lijkt te zijn. Hier worden speciale technische trucs voor gebruikt. Vaak zijn met name de telefoontjes waarbij spoofing wordt toegepast zeer intimiderend. Er wordt gedreigd met beslaglegging en andere maatregelen als er niet heel snel wordt betaald. Als u een dergelijk telefoontje krijgt, bedenk dan dat de Belastingdienst nooit en te nimmer zal bellen over een vordering. Contact daarover gebeurt altijd schriftelijk. Als u het niet vertrouwt, bel dan zelf met de Belastingdienst via de Belastingtelefoon. Zij kunnen direct zien of er een vordering open staat en of er wellicht een betalingsachterstand is bij de aflossing daarvan.

Wat moet ik doen als ik misbruik vermoed?

Als u op welke wijze dan ook een bericht ontvangt dat van de Belastingdienst lijkt te komen maar waar u twijfels over heeft, klik dan niet op links, en doe zeker geen betalingen. Neem contact op met de Belastingdienst volgens de u bekende kanalen of met uw boekhouder of administratiekantoor en bespreek de inhoud van het bericht. In vrijwel alle gevallen zal blijken dat het om oplichting gaat. Heeft u toch betaald, dan is er vaak niets meer aan te doen, banken zijn niet erg coulant om betalingen als gevolg van phishing of spoofing te vergoeden.