De Nederlandse regering is dol op accijnzen. Hoewel ze soms terecht zijn, kan het ook zijn dat de accijnzen te hoog uitvallen of te lang worden gehandhaafd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de accijnzen op diesel en benzine. De prijzen van diesel en benzine werden een tijdje zo hoog door de accijnzen, dat men amper nog kon of wilde tanken. Per april 2022 zijn de accijnzen op diesel en benzine verlaagd. Nu heeft het kabinet het plan om de accijnzen op groente en fruit ook te verlagen. Op deze pagina leest u waarom dit moeilijker is dan u denkt en waarom dit lang op zich zal laten wachten.
Waarom duurt het lang om de btw op fruit en groente te verlagen?
Burgers en ondernemers zien in de praktijk een vreemd fenomeen opduiken. De accijns op bijvoorbeeld diesel en benzine, worden razendsnel toegepast, maar het lage btw-tarief voor groente en fruit laat erg lang op zich wachten. Hoe kan dit en vooral, waarom kan dit zo zijn? Het btw-tarief op groente en fruit moet van 9% naar 0% verlaagd worden. Volgens de Belastingdienst, kan deze verandering in de komende regeerperiode niet doorgevoerd worden. Dit heeft alles te maken met het feit dat de ict-systemen deze verandering niet kunnen doorvoeren op dit moment. Daarnaast moet er een lijst worden gemaakt welke producten wel of niet onder groente en fruit vallen.
Hoe zit het met bewerkte groente en fruit?
Wanneer Nederland de btw op groente en fruit wil verlagen, is het noodzakelijk om een lijst te maken welke producten wel of niet tegen de verlaagde btw mogen worden verkocht. Natuurlijk is het makkelijk om alle groente en fruit op de lijst te zetten, maar bepaalde bewerkte producten moeten getest worden én er moet uitgezocht worden waar de grens ligt voor groente en fruit. Zo kunnen sappen, salades of sauzen met bepaalde ingrediënten ook op deze lijst gezet worden. Om dit allemaal te onderzoeken, is tijd nodig, vandaar dat de uitvoering van dit plan een stuk langer op zich laat wachten. Er moet dus vastgesteld worden of een maaltijdsalade ook onder groente en fruit valt en of fruitsap er ook bij op de lijst mag.
Verder ontstaat er ook al een discussie over peulvruchten, zoals bonen uit blik. Deze zijn officieel niet vers, maar het is wel belangrijk dat men peulvruchten in hun eetpatroon opneemt. Moeten deze dan wel of niet onder groente en fruit komen te hangen? En ga zo maar door.
Welke Europese regels hebben te maken met groente en fruit?
Het plan om het btw-tarief voor groente en fruit op 0% te zetten, is een plan van het Nederlandse kabinet. De Europese Unie heeft bepaald dat er tenminste 5% btw op gezonde producten moet zitten, dus dit is in strijd met elkaar. In maart 2022 heeft het Europees Parlement gestemd voor de mogelijkheid om landen toe te staan om 0% btw op groente en fruit te rekenen. De EU staat dit plan dus niet meer in de weg, maar de ict-systemen van de Belastingdienst voorlopig wel.