Wat doet de Belastingdienst voor u tijdens de Coronacrisis?

Voor veel mensen is de coronacrisis een onzekere tijd. Veel zelfstandigen hebben het moeilijk, maar ook voor mensen die in loondienst werken kan het een spannende tijd zijn. Blijft mijn bedrijf wel bestaan? Heb ik nog werk als de crisis straks voorbij is? De regering heeft verschillende regelingen geïntroduceerd om ondernemers te helpen de crisis door te komen. Deze zijn vooral gericht op het behoud van werkgelegenheid. Maar ook als particulier zijn er mogelijkheden als u in financiële problemen komt als gevolg van  de coronacrisis.

Vraag uitstel van belastingaangifte of voor de betaling van uw aanslag

Bent u werkloos geworden en aangewezen op een uitkering, dan kan het zijn dat u een belastingaanslag niet kunt betalen. Hiervoor kunt u uitstel vragen of een betalingsregeling treffen bij de Belastingdienst om de aanslag bijvoorbeeld in termijnen te betalen. Dit moet u wel op tijd doen, want anders kunnen de bijkomende invorderingskosten flink oplopen. Bovendien kan de Belastingdienst vrij eenvoudig beslag leggen op uw inkomsten als u in loondienst bent of een uitkering heeft. Beslaglegging betekent dat uw inkomen tot het sociale minimum daalt. Dit kunt u voorkomen door tijdig contact op te nemen met de Belastingdienst om uw situatie te bespreken.

Ook de bank kan u tegemoet komen

Woont u in een koophuis en kunt u als gevolg van werkloosheid of sterk gedaalde inkomsten uit zelfstandige onderneming uw hypotheek niet meer betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de hypotheekverstrekker. Vaak is er een regeling mogelijk voor opschorting of tijdelijke verlaging van de maandelijkse hypotheeklasten. Zo kunt u hopelijk de periode overbruggen tot het wellicht weer beter gaat met uw bedrijf of totdat u een nieuwe baan heeft gevonden. Van afstel zal uiteraard geen sprake zijn, maar soms kan uitstel u net dat beetje tijdelijke financiële ruimte geven dat u nodig heeft.

Volg de actualiteit inzake de regelingen voor inkomensondersteuning

Wanneer dit op u van toepassing is, volg dan de berichtgeving over steunmaatregelen van de overheid. Veel daarvan worden aangekondigd op de website van de Belastingdienst of op die van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook uw boekhouder kan u hierover informeren als u zelfstandige bent. Maar natuurlijk kunt u ook contact opnemen met de Belastingtelefoon om uw vraag voor te leggen. U kunt ook altijd uitstel aanvragen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting of de aangifte voor de omzetbelasting of de loonbelasting.

Plaats een reactie