De aangifte inkomstenbelasting is voor sommige mensen aanleiding voor slapeloze nachten. Maar in veel gevallen valt het erg mee. De Belastingdienst vult tegenwoordig al veel gegevens zelf in. Deze informatie krijgt de Dienst van uw werkgever of uitkerende instantie en als u een eigen huis heeft van uw hypotheekverstrekker. U moet deze gegevens wel altijd controleren. U bent immers degene die aangifte doet en u bent dus verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie die u verstrekt. Stel dat er een fout gemaakt wordt door uw hypotheekverstrekker, waardoor de gegevens niet overeenkomen met de informatie die aan u is verstrekt, dan is het aan u om ervoor te zorgen dat de informatie uiteindelijk juist in uw aangifte wordt vermeld.
Als u een eigen zaak heeft wordt de aangifte een stuk gecompliceerder
De aangifte inkomstenbelasting wordt een stuk ingewikkelder als u zelfstandige bent. U moet dan aangifte doen van de omzet en de kosten die u voor uw bedrijf maakt. Dat kan soms een hele puzzel zijn. Veel mensen met een eigen bedrijf maken daarom gebruik van een boekhouder of administratiekantoor. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het doen van aangifte voor bedrijven. Zij hebben daar natuurlijk wel de juiste informatie voor nodig, deze moet u verstrekken. De Belastingdienst heeft immers geen zicht op uw inkomsten en uitgaven als u niet in loondienst bent en er dus geen informatie van een werkgever beschikbaar is.
Controle door de Belastingdienst
Als zelfstandige kunt u controle krijgen van de Belastingdienst. Deze controle kan betrekking hebben op gegevens tot 5 jaar terug. Zorg er dus voor dat u facturen en dergelijke altijd minimaal 5 jaar bewaart. De controles gebeuren willekeurig, het is dus niet zo dat de Belastingdienst vermoedt dat er iets niet klopt als u controle van een inspecteur krijgt. Anderzijds kan het natuurlijk zijn dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd, zoals bij het doen van de aangifte omzetbelasting, die de meeste ondernemers maandelijks of per kwartaal doen. U dient uiteraard altijd volledige medewerking te geven als u controle krijgt. Doet u dit niet dan loopt u het risico op een schatting van uw inkomen en belastingplicht, die altijd hoger uit zal pakken dan de werkelijke cijfers. Ook zal de Belastingdienst u een boete opleggen als u geen volledig inzicht in de cijfers van uw bedrijf kunt geven.
Hoe vind ik een betrouwbaar administratiekantoor?
Als u een goede boekhouder zoekt dan kunt u bij collega ondernemers te rade gaan. Zij kunnen u vaak wel vertellen of zij tevreden zijn over de diensten en tarieven van hun boekhouder. Als dat geen optie is dan kunt u online zoeken naar een administratiekantoor bij u in de buurt. Probeer online referenties te vinden om te ontdekken of het een goed kantoor is. Vraag altijd vooraf wat het tarief is voor de dienstverlening, zodat u weet waar u aan toe bent. Deze kosten zijn overigens als bedrijfskosten aftrekbaar bij de volgende aangifte.