Waarom is een boekhouder handig als u ondernemer bent?

Als ondernemer krijgt u te maken met verschillende belastingzaken. De bekendste zijn de Btw-aangifte en de aangifte loonbelasting als u personeel in dienst heeft. Natuurlijk kunt u dit allemaal zelf doen. Zeker de BTW aangifte is niet zo heel ingewikkeld, zeker niet als u per maand of kwartaal slechts enkele facturen verstuurt. Maar als u een webshop heeft en u heeft iemand in dienst die voor u bepaalde werkzaamheden verricht, of zelfs meerdere mensen, dan wordt het al snel een ander verhaal. Behalve ingewikkeld wordt het dan ook vaak een erg tijdrovende klus om alle aangiftes zelf te doen. Een goede boekhouder kan dan uitkomst bieden.

Wat kan een boekhouder voor u doen?

Een boekhouder kan u als ondernemer veel werk uit handen nemen. Ten eerste kan de boekhouder uw aangiftes verzorgen. Hij of zij zorgt ervoor dat de aangifte tijdig wordt gedaan zodat u geen boete krijgt. Wel moet u uiteraard zelf voor de betaling zorgen. Daarnaast kan de boekhouder desgewenst ook het debiteurenbeleid voor uw bedrijf doen. Als een klant dan een factuur niet op tijd betaalt stuurt de boekhouder een betalingsherinnering en schakelt indien nodig een incassobureau in.

Wat kost een boekhouder?

Wat u betaalt voor de diensten van een boekhouder hangt af van een aantal factoren. Wilt u alle administratie door de boekhouder laten doen of alleen de aangifte inkomstenbelasting? Wilt u ook het debiteurenbeleid uitbesteden? Is uw boekhouder ook uw adviseur bij het aangaan van bijvoorbeeld een lening of een subsidieaanvraag? Al deze factoren spelen een rol. Daarnaast zal de boekhouder zijn tarief laten afhangen van de tijd die de werkzaamheden in beslag nemen. De aangifte inkomstenbelasting is voor een zzp’er doorgaans eenvoudiger dan voor een BV of een V.o.f.

Ga in zee met een erkende boekhouder

Een erkende boekhouder zal uw aangifte altijd met behulp van eigen inlog gegevens verzorgen. Met andere woorden het kantoor is bij de Belastingdienst bekend. Geef nooit uw DiGID wachtwoord en login aan een boekhouder. Deze kan met deze gegevens verstrekkende zaken regelen als het om een malafide persoon gaat. Als u het lastig vindt om een goede boekhouder te vinden kunt u soms bij collega ondernemers te rade gaan bij wie zij hun administratie hebben ondergebracht. Als zij tevreden zijn over de dienstverlening is de kans immers groot dat u dat ook bent.

Plaats een reactie