Waarom betalen we invoerrechten in Nederland?

Wanneer u in het buitenland een aankoop doet dan moet u daar in de meeste gevallen invoerrechten over betalen. Dit is een extra belasting die door de douane wordt geheven. De invoerrechten zijn bedoeld om de Nederlandse markt te beschermen. Zouden er geen invoerrechten hoeven te worden betaald dan kunnen ‘lage lonen landen’ de markt in Nederland overspoelen met goedkope producten en op die manier de concurrentie in Nederland de das om doen. Om dat te voorkomen worden invoerrechten geheven op goederen die van buiten de EU komen.

Toch zijn veel producten in Nederland ‘made in China’

Het klopt dat nog steeds op heel veel producten ‘made in China’ of ‘made in Taiwan’ staat. Grote bedrijven die van bepaalde producten miljoenen stuks willen laten produceren wijken vaak uit naar landen waar de lonen flink lager liggen dan in Nederland. Ondanks dat er invoerrechten moeten worden betaald wordt er dan toch nog steeds flink bespaard op de kosten in vergelijking tot productie in Nederland. Een bedrijf dat te goeder trouw is zorgt voor goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die de producten maken, zoals scholing en goede huisvesting. Dit gebeurt helaas niet altijd.

Zijn er goederen vrijgesteld van invoerrechten?

Er zijn producten waarop geen invoerrechten worden geheven. De bekendste daarvan zijn reisproducten zoals een vliegticket. Maar ook als u naar het buitenland verhuist en u neemt uw inboedel mee dan betaalt u geen invoerrechten. Datzelfde geldt voor brandstof die u in het buitenland tankt. Sporters die in het buitenland een medaille winnen betalen geen invoerrechten als ze met hun medaille op Schiphol landen. Goederen voor rampenbestrijding zijn eveneens vrijgesteld van douanebelasting. Voor al het overige moet in principe invoerrechten worden betaald. Doet u geen aangifte van goederen die u bij zich heeft als u bijvoorbeeld op vakantie bent geweest in het buitenland, dan kunt u hiervoor een boete krijgen, en uiteraard moet ook de belasting alsnog worden voldaan.

Smokkel van goederen

Om de belasting te ontwijken werd vooral vroeger veel gesmokkeld. Vandaag de dag gebeurt dit niet vaak meer omdat de kans om betrapt te worden vrij groot is. Zeker als u met het vliegtuig reist waar de bagagecontrole streng is, is de kans groot dat de illegale waar in uw bagage wordt ontdekt, en dan bent u alsnog de pineut, want behalve de invoerrechten moet er dan ook nog een flinke boete worden betaald. Gaat het om artikelen die verboden zijn, zoals nep merkartikelen of wapens, dan worden deze in beslag genomen.

Plaats een reactie