Waar vind ik betrouwbare informatie over de belastingwetgeving in Nederland?

Belastingregels veranderen voortdurend. Steeds worden er wetten aangenomen en regels aangepast waardoor de regels voor het vaststellen en heffen van belastingen net weer even anders zijn dan het jaar ervoor. Soms wijzigen de regels zelfs in een lopend belastingjaar, al wordt er meestal naar gestreefd om regels per 1 januari te wijzigen omdat dit voor boekhouders en ondernemers gemakkelijker is. Als u belastingaangifte doet, en dat doet bijna iedereen in Nederland, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van de meest actuele regels.

‘Iedere Nederlander wordt verondersteld de wet te kennen’

Een bekende uitspraak die uiteraard ook voor het doen van aangifte opgaat. Met andere woorden: U kunt zich er nooit op beroepen dat u iets niet wist als blijkt dat u een naheffing of een boete krijgt omdat u geen of te weinig belasting heeft afgedragen. Daarom is het verstandig om uw aangifte zorgvuldig te doen. Twijfelt u over de juistheid, vraag dan advies aan de Belastingtelefoon of laat uw aangifte invullen of controleren door een belastingadviseur of boekhouder. Overigens blijft u altijd zelf verantwoordelijk. Het excuus: ‘De boekhouder heeft het zo ingevuld en ik heb dat niet meer gecontroleerd’ ontslaat u dus ook niet van het betalen van extra belasting of een boete.

De website van de Belastingdienst

De meest actuele informatie over de belastingregels in Nederland vindt u op de website van de Belastingdienst. Hier worden nieuwe regels en maatregelen meestal als eerste gepubliceerd. Ook als u zelf uw aangifte invult kunt u bij veel vragen op het vraagteken klikken voor een korte toelichting. Vaak staat hier een link bij waar u nog meer informatie over dat specifieke onderwerp kunt vinden. Komt u er met de toelichting alsnog niet uit, dan kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon. Zij kunnen uw vraag beantwoorden of het nodige voor u uitzoeken en u hierover later terugbellen.

Volg het nieuws als u aangifte moet doen

Vooral als u ondernemer bent, maar ook als particulier die aangifte inkomstenbelasting doet is het aan te raden om het (financieel-economisch) nieuws te volgen. Misschien niet het meest spannende nieuws dat er is, maar het is wel handig om zelf ook op de hoogte te zijn al is het maar op hoofdlijnen. Want ook als u de aangiftes door een boekhouder laat doen is het erg prettig als u zelf ook ongeveer weet waar u belasting voor betaalt en hoeveel.

Plaats een reactie