Waar moet ik op letten als ik online koop bij een buitenlandse shop?

Het lijkt zo voordelig: online een aankoop doen en die via een buitenlands bedrijf naar Nederland laten sturen. Op die manier kan een product flink goedkoper zijn. Maar let op: er zitten wel addertjes onder het gras. Als u online iets koopt, moet u er rekening mee houden dat u uw bestelling in sommige gevallen niet probleemloos het land binnen krijgt. Vooral kopen bij bekende online shops in de VS en China is erg populair in Nederland. Maar goedkoop kan om verschillende redenen duurkoop worden.

Nep-merkartikelen zijn verboden

In veel buitenlandse webshops worden ‘merkartikelen’ aangeboden tegen extreem lage prijzen. Het is dan wel duidelijk dat het gaat om een nep parfum, een nep merkspijkerbroek of een nep damestas. Het is verboden om artikelen na te maken en vervolgens als merkartikel ver onder de prijs te verkopen. Soms wordt dit omzeild door kleine aanpassingen te doen, maar soms gaat het om een regelrechte kloon van het merkartikel. Wanneer u zo’n product online koopt en het wordt bij de douane onderschept, dan wordt uw aankoop in beslag genomen en kunt u bovendien een boete krijgen.

Invoerrechten op aankopen buiten de EU

Koopt u bij die bekende Chinese webshop artikelen omdat ze veel goedkoper zijn dan in Nederland, dan loopt u het risico dat u invoerrechten moet betalen. De grens voor het aankoopbedrag ligt bij 23 euro. Koopt u bij een webshop voor meer dan dat bedrag dan bent u in principe invoerrechten verschuldigd. Bij de bekendste Chinese online webwinkel wordt dit in sommige gevallen omzeild doordat hier veel verschillende winkels bij aangesloten zijn. Koopt u bij 3 winkels voor in totaal 30 euro dan blijven de uitgaven per webshop ruim onder die 23 euro. Omdat u de bestelde producten in meerdere zendingen toegestuurd krijgt betaalt u geen invoerrechten. Anders wordt het als u bij dezelfde winkel een camera, smartphone of laptop koopt. Deze zal zeer zeker bij de douane de aandacht trekken en u zult worden aangeslagen voor de invoerrechten.

De kwaliteit is lang niet altijd naar Nederlandse maatstaven

De kwaliteit van de producten die u online in buitenlandse webshops koopt voldoet lang niet altijd aan de eisen die hier in Nederland aan worden gesteld. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van kleding, of aan de veiligheid van speelgoed voor uw kinderen of uw hond of kat. Let dus altijd goed op als u online iets koopt. Controleer de kwaliteit en de veiligheid voordat u het product gaat gebruiken. Als het om een artikel gaat dat slechts enkele euro’s kost dan loont terugsturen vaak niet de moeite als u niet tevreden bent. De enige les die u dan kunt trekken is dat het misschien in sommige gevallen beter is om uw aankoop bij een Nederlandse webshop te doen.

Plaats een reactie