Minder kosten voor starters bij het kopen van een huis

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. De prijzen voor huizen blijven maar stijgen. Voorspelden grote banken in 2020 nog een prijsdaling als gevolg van het uitbreken van de corona pandemie, in 2021 blijkt dat hier totaal geen sprake van is. Starters hebben vaak minder te besteden, omdat ze de overwaarde van een eigen huis niet kunnen inbrengen bij de aankoop van een woning. Er is al vaker gesproken in de Tweede Kamer hoe starters kunnen worden geholpen. Nu is er de afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting betaalt u als u een huis koopt en maakt deel uit van de ‘kosten koper’ net zoals de kosten voor de notaris en het honorarium voor de hypotheekverstrekker. De belasting bedraagt 2% van de aankoopsom van de woning. Koopt u een huis voor netto 325.000 euro dan bent u € 6.500 goedkoper uit. Omdat deze kosten niet meer kunnen worden mee gefinancierd is dat natuurlijk leuk meegenomen. De afschaffing van de overdrachtsbelasting geldt voor mensen die voor het eerst een huis kopen en die op het moment van aankoop niet ouder zijn dan 35 jaar. U kunt eenmalig gebruik maken van dit voordeel. Het is dus niet zo dat als u op uw 28e een woning koopt en geen overdrachtsbelasting verschuldigd bent, u hier nogmaals van kunt profiteren als u op uw 34e opnieuw een woning koopt. Wel is het zo dat u er gebruik van kunt maken als u al eerder een woning kocht en nu een nieuw huis koopt en tot de doelgroep behoort. Deze verruiming is later door minister Ollongren doorgevoerd om ongelijkheid te voorkomen.

Meer kans voor starters ten opzichte van beleggers

Het idee van het afschaffen van overdrachtsbelasting voor starters is om hen meer kans te geven ten opzichte van beleggers. Vastgoedbeleggers kopen graag de goedkopere woningen om ze vervolgens voor veel geld te verhuren. Om dit nog onaantrekkelijker te maken betaalt een belegger vanaf 2021 geen 2% maar 8% overdrachtsbelasting. Of starters inderdaad gaan profiteren wordt door sommige deskundigen betwijfeld. Mensen die hun huis verkopen zullen het belastingvoordeel verwerken in hun vraagprijs, waardoor een starter per saldo even duur uit is. Daar komt bij dat de verwachting is dat de prijzen van koophuizen ook in 2021 blijven stijgen.

Hoge huizenprijzen als gevolg van schaarste

Dat koopwoningen zo duur zijn komt simpelweg door de schaarste. Nederland kampt anno 2021 met een woningtekort van meer dan 300.000 woningen. Er worden allerlei plannen gelanceerd om dit tekort weg te werken, maar omstandigheden zoals de stikstofmaatregelen en ook de coronacrisis gooien steeds weer roet in het eten. De hoop is nu gevestigd op 2022. Als corona dan onder controle is en er maatregelen zijn genomen waardoor er weer gebouwd kan worden ondanks strengere regels voor stikstof, dan kunnen er hopelijk meer woningen worden gebouwd. De regering dringt er bij gemeenten op aan om bij het verlenen van vergunningen te bedingen dat minimaal een deel van de woningen is bedoeld voor starters en dus een acceptabele verkoopprijs moet hebben.