Mag ik mijn kinderen helpen als ze een huis willen kopen?

Het is voor starters op de woningmarkt erg lastig om een huis te kopen. Vanwege de schaarste aan betaalbare koopwoningen vissen ze regelmatig achter het net. Een betaalbaar huis wordt voor hun ogen weggekaapt door een belegger of ze worden overboden door een stel dat al eerder een huis kocht en dus meer te besteden heeft. Omdat het vinden van een betaalbaar huurhuis in sommige regio’s ook een hopeloze zaak is, zijn er soms ouders die hun kind willen helpen met het kopen van een huis door hier financieel in bij te dragen. Dit is mogelijk. Maar u moet wel rekening houden met de regelgeving om niet in de problemen te komen of alsnog uw kinderen in de problemen te brengen.

Verdiep u in de huidige regels voor het doen van een schenking

Voordat u geld aan uw kinderen geeft om een huis te kopen is het belangrijk om u te verdiepen in de regels voor het doen van een schenking. Voor de aankoop van een woning gelden andere voorwaarden dan voor het doen van een gewone schenking. De bedragen zijn hoger die u mag schenken voordat er over het bedrag belasting moet worden betaald. De regelgeving is, net zoals dat geldt voor vele belastingregels, aan wijziging onderhevig. Informeer u dus goed via de Belastingtelefoon, de website van de Belastingdienst of uw boekhouder.

Een huis voor uw kinderen kopen, mag dat ook?

Als u de mogelijkheid heeft dan kunt u natuurlijk ook een huis voor uw kinderen kopen dat u vervolgens aan hen verhuurt. U kunt hiervoor zelfs in veel gevallen een hypotheek krijgen, sommige banken verstrekken speciale verhuurdershypotheken. Een belangrijk punt om op te letten als u dit overweegt is dat de rente voor een dergelijke hypotheek niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk alleen voor de woning waar u zelf daadwerkelijk woont. Ook uw kinderen kunnen de rente niet aftrekken omdat zij in dit voorbeeld immers geen eigenaar maar huurder zijn.

Een lening aan uw kind verstrekken

In plaats van geld te schenken aan uw kind voor het kopen van een huis kunt u ook een lening verstrekken. De rente voor deze lening kunt u vervolgens als schenking teruggeven. Als dit bedrag boven het vrij te laten schenkingsbedrag komt dan moet uw kind hier wel schenkingsbelasting over betalen. Maar het is wel een aantrekkelijke manier om uw kind te helpen bij het kopen van een woning.

Plaats een reactie