Hier kunt u maar beter op letten voordat u tot de aankoop van een tweede huis gaat

Bent u heerlijk aan het genieten van een welverdiende vakantie in het buitenland? Dan is het niet gek als u op bepaalde fijne plekken terecht komt en u begint te denken dat u er best zou willen wonen. Het buitenland heeft een aantrekkingskracht, doordat u er altijd in een vrolijke mood bent door het weer of omdat u er uw vrije tijd doorbrengt. Dit zorgt ervoor dat u gaat fantaseren over een tweede huis in het land van uw dromen. Wanneer u tot de aankoop van een tweede huis overgaat, is het slim om te bedenken hoe dit met de belastingen, prijzen en vaste lasten zit. Op deze pagina leest u meer informatie over zaken waar u rekening mee dient te houden als u voor een tweede huis in het buitenland kiest. 

Houd rekening met de prijs en de belasting

Betaal nooit te veel geld voor uw vakantiehuis. Ga na of het huis ook nog voor een mooi bedrag verkocht kan worden als u er ooit weer vanaf wilt. Ligt het centraal bij een leuke of toeristische plek? Vinden meer mensen het huis dat u op het oog hebt mooi? Kunt u het huis in periodes dat u er niet bent verhuren? Dit zijn allemaal punten die u in uw overweging mee dient te nemen. Staat uw tweede huis in Nederland, dan wordt deze belast in box 3. Wanneer uw tweede huis in het buitenland staat, moet u er in dat land belasting over betalen. 

Gebruikt u het tweede huis voor de verhuur? 

Wist u dat de huurinkomsten die u uit de verhuur van uw huis in het buitenland verdient, onbelast zijn? Dit klinkt heel aanlokkelijk, maar het kan zomaar zijn dat uw vakantiehuis in de meeste maanden leegstaat. Personen die op vakantie gaan, doen dit vaak gelijk met de schoolvakanties en dit zijn maar een aantal weken per jaar. De rest van de tijd kan het zomaar zijn dat u geen gasten en dus ook geen inkomen uit verhuur van uw vakantiehuis ontvangt. Denk hier van tevoren goed over na. 

Zorg ervoor dat u de vaste lasten en reiskosten kunt betalen

Wanneer u ervoor kiest om een tweede huis in het buitenland te kopen, heeft u een heel fijn adres waar u een welverdiende vakantie kunt vieren. Op het moment dat u een tweede huis in het buitenland koopt, dient u wel rekening te houden met de lokale vaste lasten voor dit huis. U dient er verzekeringen, internet, elektriciteit, water en andere kosten te betalen om uw woning in het buitenland te onderhouden. Dit is niet niks. Heeft u een vakantiehuis op het oog waar u ook buiten de zomerperiode naartoe wil reizen? Dan is de kans groot dat u veel geld neertelt om alles binnen op temperatuur te stoken. 

Daarnaast is het logisch als u de vakantiewoning van alle gemakken wil laten voorzien. Denk hierbij aan de aanschaf van een (vaat)wasmachine, fijne meubels en bijvoorbeeld een tv of stofzuiger. Daarnaast betaalt u geld voor de reiskosten om bij uw tweede huis in het buitenland te komen. Als u een tweede huis heeft, wilt u er misschien vaker tijd doorbrengen, waardoor u vaker heen en weer reist, wat meer geld kost dan eens of twee keer per jaar op vakantie te gaan naar een AirBnB of hotel.