Contact met de Belastingdienst in coronatijd

De uitbraak van corona in Nederland heeft uiteraard ook gevolgen voor medewerkers van de Belastingdienst. Ook voor hen geldt tijdens lockdown periodes dat er zo veel mogelijk thuis wordt gewerkt. Dat betekent natuurlijk niet dat burgers geen contact meer kunnen opnemen met de Belastingtelefoon. Die is ook tijdens deze onwerkelijke periode gewoon in bedrijf en wordt op de gebruikelijke wijze beantwoord. Het kan goed zijn dat de medewerker die u aan de lijn krijgt vanuit huis werkt. Door gebruik te maken van krachtige netwerken is het mogelijk voor ambtenaren van de Belastingdienst om vanuit huis gewoon op het systeem op het werk in te loggen en zo bijvoorbeeld uw gegevens in te zien.

Digitaal contact is veilig en betrouwbaar

Als u via een telefoon- of videoverbinding contact heeft met de Belastingdienst kunt u er vanuit gaan dat dit contact via een veilige verbinding verloopt. Het is dus niet zo dat er ergens online wildvreemde mensen mee kunnen kijken of luisteren. Vergelijk het met een telefoongesprek. Als u met uw telefoon iemand belt dan luisteren de buren ook niet stiekem mee. Datzelfde geldt voor uw contact met de overheid zoals de Belastingdienst.

Verandert het contact voorgoed, ook na corona?

Bij veel bedrijven en ook bij de overheid, is een verandering gaande als het om klantcontacten gaat. Nu tijdens de coronacrisis blijkt dat veel zaken digitaal kunnen worden afgehandeld, is de kans groot dat de situatie niet geheel weer terug gaat na de periode vóór corona. Bepaalde ontwikkelingen worden als positief gezien. Zo is de kans groot dat meer mensen thuis gaan werken. Misschien niet alle dagen van de week, maar wel een deel. Door gebruik te maken van digitale mogelijkheden zullen klanten, in dit geval de burgers die de Belastingtelefoon bellen, hier niets van merken. Hoe dit zich gaat ontwikkelen zal in de loop van 2021 duidelijk worden, zo is de verwachting.

Zo verloopt het contact met de Belastingtelefoon vlot

Wanneer u contact opneemt met de Belastingtelefoon is het handig om alle benodigde gegevens al bij de hand te hebben. Denk daarbij aan uw BSN, aan de hand hiervan kan de Belastingdienst meteen veel gegevens over u inzien. Als u recent een brief heeft ontvangen van de Belastingdienst kan het kenmerk van deze brief nuttig zijn, zodat deze in het systeem kan worden opgezocht. Soms is het nodig om naar aanleiding van uw vraag het één en ander uit te zoeken. In zo’n geval wordt vaak een terugbelafspraak gemaakt  zodat u niet eindeloos lang aan de telefoon hoeft te blijven.