Wist u dat de Belastingdienst een aantal ‘geld terug’ brieven heeft verzonden?

De Belastingdienst heeft eind oktober 2021 ruim een half miljoen extra brieven op de post gedaan. In deze brieven staat uitgelegd dat de personen in kwestie wellicht nog geld van de Belastingdienst dienen te ontvangen. Dit gaat veelal om mensen die een bijbaantje hebben gehad, of personen die maar een deel van het jaar aan het werk zijn geweest. De ‘geld terug’ brief komt vanzelf bij u op de mat als u tot deze groep mensen behoort. In deze blog leest u meer over de inhoud van de brief en komt u erachter of u altijd verplicht bent om belastingaangifte te doen.

Welke personen ontvangen deze brief?

Ruim 536.000 mensen ontvangen een brief van de Belastingdienst, aangezien zij in het voorjaar nog geen uitnodiging hadden ontvangen om belastingaangifte te doen. Het gaat voor een klein deel om jongeren tussen de 13 en 21 jaar. Zij hebben in de afgelopen zomer vaak een bijbaantje gehad, waardoor zij wellicht nog geld terug kunnen krijgen wat door de werkgever te veel aan loonheffing aan de Belastingdienst is uitbetaald. Het grootste deel van de brieven gaat naar volwassenen boven de 22 jaar. Zij hebben wellicht een laag pensioen, een kleiner deel van het jaar gewerkt of veel aftrekposten gehad, waardoor de Belastingdienst ze waarschijnlijk nog een bepaald bedrag terug dient te geven.

Hoeveel geld kunt u terugkrijgen van de Belastingdienst?

Uit de informatie die de Belastingdienst over deze kwestie heeft gedeeld, komt naar voren dat u gemiddeld €150 euro terug kunt verdienen als u de aangifte invult. Het mooie is dat u tot vijf jaar terug uw inkomstenbelasting in kunt vullen, waardoor u bedragen vanaf 2016 teruggestort kunt krijgen. Naast de kans dat u geld terugkrijgt, is er ook de kans dat u juist nog belasting dient te betalen. Die kans is aanwezig. U kunt op de website van de belastingdienst checken of u geld terugkrijgt of juist dient te betalen. Als u de ingevulde gegevens niet verstuurd, doet u geen aangifte, wanneer u het wel verstuurd, ziet u direct in beeld verschijnen hoeveel geld u terugkrijgt.

Wanneer bent u verplicht om belastingaangifte te doen?

Wist u dat niet iedereen in Nederland belastingaangifte hoeft te doen? Alleen de personen die aan het begin van het jaar een blauwe envelop ontvangen, met het verzoek om belastingaangifte te doen over het jaar ervoor, zijn wettelijk verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen. Wanneer u geen brief ontvangt of wanneer u van uzelf weet dat u in ieder geval geen €48 euro of meer hoeft bij te betalen aan de Belastingdienst, dan hoeft u geen aangifte te doen. Houd u er alstublieft wel rekening mee dat het soms lastig kan zijn om zelfstandig in te schatten of u wel of geen aangifte dient te doen.

Wanneer u de brief voor het terugkrijgen van uw geld heeft ontvangen, kunt u de aangifte zo snel mogelijk in orde maken. Als er geen vertragingen plaatsvinden, ontvangt u het bedrag dat u van de Belastingdienst terugkrijgt, nog vóór de feestdagen in december op uw rekening.