Uit onderzoek van Knab bank is gebleken dat Nederlanders in totaal zo’n 163 miljoen euro bij de Belastingdienst laten liggen. Dit zou komen doordat er grote onbekendheid heerst over de zogenaamde middelingsregeling. Knab heeft een steekproef uitgevoerd bij 2600 van haar klanten en zette hier openbare Kamerstukken bij in. In deze blog leest u wat een middelingsregeling inhoudt en waarom een klein percentage mensen hier maar vanaf weet. Wie weet kunt u nog wel meer geld van de Belastingdienst terugkrijgen als u op de hoogte bent van de middelingsregeling.
Wat houdt een middelingsregeling precies in?
Heeft uw inkomen in de afgelopen vijf jaar flink geschommeld? Dan bestaat er de kans dat u nog belastinggeld terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Let er wel op dat u in het ene jaar in een hogere belastingschijf dient te zitten dan het andere jaar. Weet u zeker dat dit bij u het geval is? Dan kunt u drie opeenvolgende jaren binnen de 5 jaar uitkiezen, waarbij uw inkomen kan worden gemiddeld. Uw inkomen uit de drie jaren wordt bij elkaar opgeteld en daarna door 3 gedeeld.
U kunt over het gemiddelde per jaar opnieuw belasting berekenen. Wanneer het totaal van het nieuwe belastingbedrag lager is dan het oude belastingbedrag én het verschil groter is dan €545 euro, dan kunt u nog belastinggeld terugkrijgen. Op de website van de Belastingdienst leest u aan welke voorwaarden u nog meer dient te voldoen als u de middelingsregeling op uw situatie wilt laten toepassen.
Op welke manier kunt u middeling bij de Belastingdienst aanvragen?
Wist u dat u meteen een schriftelijk verzoek om middeling bij de Belastingdienst kunt invoeren als u aan de voorwaarden voor middeling voldoet? U kunt het formulier online downloaden of invullen bij een belastingkantoor bij u in de buurt. In dit formulier dient u aan te geven over welke drie aaneengesloten kalenderjaren u wenst te middelen. Het is wel belangrijk dat u zelfstandig een berekening van uw belastingteruggaaf kunt maken. Hieruit kunt u namelijk afleiden of u voor middeling in aanmerking komt. Wanneer u het formulier bij de Belastingdienst aanlevert, berekenen zij uiteindelijk het definitieve bedrag voor u. Op die manier ontvangt u precies waar u nog recht op heeft.
Een klein percentage personen weet hiervan af en gebruikt dit in zijn/haar voordeel
Uit onderzoek van Knab kwam naar voren dat 49% van de ondervraagden nog nooit van de regeling had gehoord! Verder gaf 20% van de ondervraagden aan dat zij wel van het bestaan van de regeling afweten, maar geen idee hebben hoe zij dit kunnen aanvragen. Het ministerie van Financiën heeft zich hier ooit in verdiept en kwam erachter dat 15% van alle 300.000 Nederlanders die recht hadden op de middelingsregeling, deze ook daadwerkelijk hadden ingezet. Hierdoor blijft er in totaal zo’n 163 miljoen liggen, wat natuurlijk erg zonde is. Het gaat namelijk om geld waar u recht op heeft. In 2020 ging het gemiddeld al om €3100 teruggave per persoon!