Vanaf 1 januari 2022 heeft de Belastingdienst een eigen toezichthouder

Aangezien er de laatste tijd steeds meer fouten in de werkwijze van de Belastingdienst aan het licht komen, is het belangrijk dat er iemand wordt aangewezen die ervoor zorgt dat alle werkzaamheden, controles en alles wat erbij komt kijken om het reilen en zeilen bij de Belastingdienst te controleren. De toeslagenaffaire heeft een enorm probleem en veel leed blootgelegd. Het moet afgelopen zijn dat gewone burgers de dupe worden van een niet goed functionerende werkwijze binnen de Belastingdienst. In dit artikel leest u meer over wat de toezichthouder zal doen, waarom deze persoon is aangesteld en wat de IBTD ermee hoopt te bereiken.

Waarom is er per 1 januari 2022 voor een toezichthouder bij de Belastingdienst gekozen?

De Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane (IBTD) wordt per 1 januari 2022 ingesteld. Het is de bedoeling dat de IBTD als de nieuwe toezichthouder van de Belastingdienst gaat fungeren. Deze inspectie is bedoeld om als onafhankelijk en extern orgaan alles te gaan controleren wat met de werkwijze en het handelen van de Belastingdienst te maken heeft. Op die manier kan de Belastingdienst beter gemonitord worden. De nieuwe inspectiedienst heeft aan Nu.nl laten weten dat zij op zoek zijn naar een inspecteur-generaal. Deze persoon is de hoogste ambtenaar die in dit team van toezichthouders werkzaam zal zijn. Verder is het team nog op zoek naar meer onderzoekers.

Wat houdt de inspectie in en wat kan met hiervan verwachten?

De oprichting van de IBTD is meer dan een jaar geleden door het ministerie van Financiën in de media aangekondigd. Dit was ook wel echt nodig, aangezien er steeds meer fouten vanuit de Belastingdienst aan het licht werden gebracht. Het uitkomen van de toeslagenaffaire deed de emmer overlopen, waardoor het ministerie van Financiën wel met een plan van aanpak moest komen. Het is belangrijk dat de IBTD ernstige fouten bij de Belastingdienst in de toekomst voorkomt. Vandaar dat er voor een extern, onafhankelijk en sterk toezicht is gekozen, om grote fouten uit het verleden in de toekomst niet meer te kunnen herhalen.

Het belangrijkste doel van de IBTD is om het vertrouwen van werknemers én burgers in de overheid terug te winnen. Dit is ook zeker nodig na alles wat er de laatste tijd gebeurd is. De IBTD valt officieel wel onder het ministerie van Financiën, maar handelt dus compleet onafhankelijk.

Hoe ver is men met het vormgeven van de inspectiedienst?

Hoewel de IBTD de inspectiedienst voor de Belastingdienst per 1 januari 2022 wil laten starten, is de organisatie nog niet helemaal rond. Op dit moment heeft de IBTD namelijk 15 personeelsleden aan dit speciale team toegevoegd. Op papier moeten dit er uiteindelijk 25 worden. Het is dus nog even aanpoten om de overige 10 personen aan te nemen, in te werken en aan de slag te laten gaan. Verder is er ook nog niet met de media gedeeld hoe de werkwijze van het inspectieteam eruit komt te zien. De gebieden waarop de inspectie zijn pijlen zal richten is ook nog niet bekendgemaakt. Dit wordt in de loop van december 2021 met de media gedeeld.