Pas op: er worden phishing mails uit naam van de Belastingdienst verstuurd

Heeft u onlangs een mail van de Belastingdienst ontvangen? Dan is het belangrijk om dit artikel aandachtig door te lezen. Er is namelijk een cyberbende actief die mails uit naam van de Belastingdienst naar u verstuurt, waarin zij u vertellen dat u €1161,51 euro terug kunt krijgen van de Belastingdienst. Wanneer u erop ingaat en het geldbedrag terug probeert te krijgen gebeurt er iets heel anders met uw gegevens of account. Houd hier dus rekening mee en ga nooit op mails van de Belastingdienst in. Ten eerste mailen zij u nooit zomaar naar uw persoonlijke mailadres. De berichten die de Belastingdienst voor u klaarzet, komen in uw Berichtenbox van de Belastingdienst zelf terecht. In deze blog leest u meer over de nepmail.

Wat houdt een phishing mail precies in?

Voordat u leest hoe de phishing mail uit naam van de Belastingdienst eruitziet, is het handig om kort door te lezen wat phishing mails precies zijn. Het Engelse woord phishing, betekent in het Nederlands hengelen. Cybercriminelen die mensen over het internet oplichten, gebruiken phishing om uw persoonlijke gegevens binnen te hengelen. Hiermee kunnen zij geld verdienen, door uw persoonsgegevens aan derden te verkopen. Er zou ook geld van uw rekening gehaald kunnen worden als u op een phishing mail ingaat. Het is dus een vorm van digitale oplichting, waarbij u geld of uw privacy kunt verliezen.

Het grote probleem is, dat phishing mails er steeds echter en professioneler uit komen te zien. Hierdoor kan u als consument bijna niet meer zien of het om oplichting of de realiteit gaat. Hierdoor blijven jaarlijks veel mensen in de phishing mail trappen, waardoor er nog veel te veel slachtoffers gemaakt worden.

Hoe ziet de phishing mail in naam van de Belastingdienst eruit?

De phishing mail heeft een grote oranje balk bovenaan. Hierna leest u een verhaal over een controle over uw aangifte, dat er iets mis is gegaan en dat blijkt dat u in aanmerking komt voor een belastingteruggave van €1161,51 euro. Verder staat er nog in vermeld dat uw aanvraag binnen twee dagen wordt vermeld. Het erge is dat de mail wordt ondertekend met de naam MijnOverheid. Het ziet er heel echt uit en de link is ook zeker klikbaar. Klik hier nooit op! En geef ook nooit zomaar uw persoonlijke gegevens prijs als een tekst in een mail u daarom vraagt.

Wat staat er exact in de phishing mail?

In de mail van de cybercriminelen staat dat u een bedrag van €1161,51 euro terugkrijgt van de Belastingdienst. Om de teruggave te bevestigen, dient u uw gegevens eerst te verifiëren. Dit dient u zogenaamd te doen voordat de bank het bedrag op uw rekening kan storten. Er staat een link in de mail, waar u uw gegevens kunt verifiëren. Klik nooit zomaar op een link in een mail waarvan u verder niets weet. Als u op de link klikt en u ervoor kiest om uw persoonlijke gegevens in te vullen, gaat de cybercrimineel er direct met uw geld vandoor. Het geldbedrag dat op dat moment van u gestolen kan worden, ligt er maar net aan. Sommige mensen zijn voor duizenden euro’s door internetcriminelen opgelicht.