Op welk moment dient u de bijverdiensten die u maakt bij de Belastingdienst te melden?

Op Koningsdag is het in Nederland een traditie om oude spulletjes op de rommelmarkt te gaan verkopen. Wanneer u een goede dag draait, kunt u zomaar een paar honderd euro verdienen met uw spullen op het kleedje. Een extra zakcentje is nooit verkeerd, maar dient u dit eigenlijk bij de Belastingdienst aan te geven als bijverdiensten? Dat is niet voor iedereen duidelijk en dit kan dan ook tot verwarring leiden. Wanneer u uw inkomstenbelasting incorrect invult, kunt u namelijk problemen ervaren met de Belastingdienst. Dit kan zelfs tot boetes of waarschuwingen leiden. Op deze pagina leest u meer informatie terug over het wel of niet doorgeven van kleine bijverdiensten aan de Belastingdienst.

Wat nou als u een keertje wat meubels of spullen verkoopt tijdens een jaarmarkt?

Door de pandemie, was het twee jaar niet mogelijk om Koningsdag te vieren. Hierdoor hebben veel mensen die er normaal erg fanatiek in zijn, hun verkoopbare spullen twee jaar lang opgespaard voor de rommelmarkt. Wanneer u over de rommelmarkten door heel Nederland loopt, komt u er van alles tegen. Bent u nog op zoek naar een nieuw serviesje, wat meubels, kleding, schoenen, sieraden of speelgoed voor de (klein)kinderen? Dan kunt u dit geheid op de rommelmarkt terugvinden. Waar mensen de spullen kopen, zitten ook de verkopers van de feestdag te genieten. De bedragen die per rommelkleed verdiend worden kunnen bij een goede dag wel oplopen tot honderden euro’s.

Moeten deze verdiensten dan bij de Belastingdienst worden aangegeven als bijverdiensten? Verkopen via Marktplaats zou hier dan ook onder kunnen vallen, of toch niet? Hieronder leest u precies wanneer u bijverdiensten wel of niet aan de Belastingdienst moet doorgeven.

Het invullen van de bijverdiensten is niet voor iedereen even duidelijk

Volgens velen is het kopje ‘bijverdiensten’ een grijs gebied wanneer er inkomstenbelasting wordt gedaan. Volgens financieel adviseurs krijgen zij veel vragen over wat er nou wel of niet onder bijverdiensten voor de Belastingdienst valt. De uitleg is eigenlijk simpeler dan u denkt. Wanneer u zo nu en dan wat spullen van uzelf verkoopt op marktplaats of op een rommelmarkt, valt dit onder incidentele verkoopt en hoeft u hier geen belasting over te betalen. Wanneer u een professioneel bedrijf bent, dan dient u wel altijd uw inkomsten aan de Belastingdienst door te geven. Denk hierbij aan een platenwinkel die een kraam heeft tijdens Koningsdag en daar oude platen voor minder geld verkoopt.

Wanneer u zo nu en dan iets verkoopt, hoeft u dit niet te melden

Om het even samen te vatten, hoeft u incidentele en persoonlijke verkopen niet als bijverdiensten bij de Belastingdienst te melden. Alleen de winkels, ondernemers en handelaren die bijvoorbeeld een keertje aan de vrijmarkt deelnemen, dienen deze bijverdiensten aan de Belastingdienst door te geven. Wanneer zij dit niet doorgeven, kan dit tot een boete of mogelijke naheffing vanuit de Belastingdienst leiden. Houd hier dus rekening mee als u als ondernemer of bedrijf gaat verkopen op dagen als Koningsdag en dergelijke.