De Belastingdienst verdient mee aan elke gouden medaille op de olympische spelen

Elke Nederlander betaalt belasting, zo ook de sporters die prachtige geldbonussen behalen wanneer jij een medaille winnen op de olympische spelen in Japan. Het is meer dan logisch dat de sporters belasting betalen over het geld dat zij verdienen. In de coronaperiode valt het de topsporters, net zoals bij menig ander Nederlander, financieel gezien niet mee. In deze blog leest u hoeveel geld de topsporters van Nederland aan de Belastingdienst moeten afstaan. Verder leest u meer over mogelijke uitzonderingen die gemaakt worden. Deze blog geeft u een uniek kijkje in de wereld van topsporters en hun verdiensten plus belastingplichten.

Hoeveel belasting betalen de topsporters?

Wist u dat de Nederlandse sporters op de olympische spelen tot wel de helft van hun verdiende medaillebonussen aan de Nederlandse fiscus dienen af te staan? Wiebe Brink, belastingadviseur bij EY, zegt dat dit de sporters vooral in de coronaperiode zwaar valt. Veel van hun eerdere wedstrijden gingen niet door. Dit betekende voor hen minder inkomsten en ze kwamen ook niet in aanmerking voor de financiële steunpakketten van de overheid. Waar de topsporters veel inkomsten, prijzengeld en startgeld misgelopen zijn, hadden ze wel de nodige uitgaven om op hoog niveau te kunnen blijven presteren. Denk aan de kosten voor trainingskampen, de juiste begeleiding, voedingssupplementen en nog veel meer.

Natuurlijk weten de topsporters dat zij geld in hun droom dienen te investeren. Aan de olympische spelen meedoen en het opnemen tegen talent van over de hele wereld is niet gratis. Toch gaat er in de media weinig aandacht naar de financiële kanten van topsport uit.

Is er sprake van uitzonderingen?

Nederlandse sporters verdienen €30.000 euro als zij een gouden medaille behalen, voor een zilveren medaille ligt de bonus op €22.500 euro en degene die een bronzen medaille behaalt, krijgt een mooie bonus van €15.000 euro. Hoewel het om bonussen gaat, ziet de Belastingdienst dit gewoon als inkomsten en moet er belasting over betaald worden. Het NOC*NSF voorziet Nederlandse topsporters van een inkomen, waarmee zij hun levensonderhoud en alle kosten voor hun sport van kunnen onderhouden. Dit wordt ook wel een stipendium genoemd.

Wanneer de sporters een bonus ontvangen, krijgen zij nog steeds hetzelfde bedrag van de NOC*NSF. Dit wordt dus niet minder omdat de sporter via een andere weg meer geld heeft verdiend. Wanneer de sporter meer dan €68.507 euro per jaar verdient, zal het inkomen tegen 49,5 procent belast worden.

In welk land dienen de topsporters eigenlijk belasting te betalen?

Doordat de olympische spelen iedere keer in andere landen worden georganiseerd, was de regel tot 2000 dat de sporters in het land waar zij het geld verdienden, ook belasting moesten betalen. Dit kon dan via een tent in het olympische dorp. Nederland heeft per 2000 de belasting voor buitenlandse spelers over deze vorm van inkomsten afgeschaft, aangezien dit achterhaalt was. In Portugal hoeven sporters geen belasting te betalen over medaillebonussen, aangezien zij de prestatie van de Portugese sporters belangrijker vinden. Amerika denkt er zo ook over en heeft de victory tax ingezet. Amerikaanse sporters betalen pas belasting over hun bonussen als zij meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen.