De Belastingdienst is na de coronapauze weer begonnen met het innen van schulden

De coronacrisis duurt nu al bijna twee jaar. Ondanks dat het lijkt alsof de wereld het ergste heeft gehad en de economie langzaam weer op gang komt, zijn veel burgers en ondernemers in de schulden terecht gekomen. De overheid heeft financiële steunpakketten uitgedeeld, maar dit is en was lang niet genoeg om maandenlange verplichte sluitingen financieel gezien te overleven. Er was amper een manier om zaken te doen, zéker voor bedrijven in de evenementen industrie en de horeca. In deze blog leest u waarom de Belastingdienst ervoor koos om het innen van schulden tijdelijk te pauzeren. Verder leest u hoe de planning eruitziet om de openstaande schulden toch te innen en wat u kunt doen als u een brief van de Belastingdienst ontvangt.

Wat was de reden waarom de Belastingdienst voor een tijdelijke pauze koos?

Corona heeft de wereld op meerdere vlakken platgelegd. Zeker in het begin kwam de gezondheid van velen in gevaar. De wereldeconomie kreeg een harde klap en ook ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel hadden het te verduren. Doordat veel winkels, bedrijven en vrije tijds ondernemingen dicht moesten, besloot de Nederlandse Belastingdienst om ondernemers, maar ook burgers tijdelijk te ontzien door het versturen van belastingaanslagen stil te leggen en invorderingen tijdelijk te staken. Nu de economie aantrekt, worden de werkzaamheden van de Belastingdienst weer geactiveerd. U kunt vanaf september 2021 brieven ontvangen, de schulden zullen vanaf maart 2022 weer geïnd worden.

Hoe ziet de planning voor het innen van openstaande schulden bij de Belastingdienst eruit?

Vanaf eind september 2021 worden de vooraankondigingen door de Belastingdienst verzonden naar personen die hiervoor in aanmerking komen. Vanaf begin oktober 2021 staat er op de planning dat de betalingsherinneringen de deur uitgaan. Ontvangt u deze documenten? Dan is het belangrijk dat u actie onderneemt. Begin november 2021 worden er aanmaningen gevonden en hierna kunt u per januari 2022 dwangbevelen verwachten. Dit wordt alleen naar u verzonden als u een betalingsachterstand heeft en u géén uitstel van betaling heeft aangevraagd of ontvangen.

De Belastingdienst probeert om de schulden zo zorgvuldig mogelijk te innen. Zij hebben laten weten dat er naar ieder individu gekeken zal worden. Iedereen heeft namelijk een andere persoonlijke en financiële situatie op dit moment. Een bijzondere gebeurtenis, vraagt ook om een bijzondere en passende aanpak. Zowel particulieren als ondernemers zullen ondersteunt worden in het zoeken naar oplossingen om de belastingschulden af te betalen.

Wat kunt u doen als u een aanmaning, vooraankondiging, betalingsherinnering of dwangbevel ontvangt?

Ontvangt u tegen het einde van dit jaar verschillende soorten documenten van de Belastingdienst, aangezien u een schuld dient af te betalen? Dan kunt u een aantal dingen doen. U kunt natuurlijk zo snel mogelijk tot betaling van het openstaande bedrag overgaan. Heeft u vragen? Dan kunt u deze stellen door met de Belastingtelefoon te bellen. Wanneer u particulier bent en niet op tijd kunt betalen, kunt u een betalingsregeling treffen of uitstel aanvragen. Wanneer u ondernemer bent en u de schulden niet op tijd kunt betalen door toedoen van de coronacrisis, dan kon u tot 30 september 2021 nog uitstel van betaling aanvragen.