Heeft u weleens een aantal belangrijke vragen voor de Belastingdienst, maar komt u er telefonisch of online niet uit? Dan is het wel zo fijn om bij een fysieke vestiging van de Belastingdienst langs te kunnen gaan. Voorheen werden de kantoren gesloten, maar nu blijkt dat Nederlanders er wel behoefte aan hebben om fysiek bij de Belastingdienst langs te kunnen gaan. Hierdoor worden er in 2021 zeker tien steunpunten door heel Nederland geopend. In deze blog leest u waar de steunpunten voor dienen, waar u de steunpunten kunt verwachten en welke vragen u bij deze steunpunten kunt stellen.
De steunpunten moeten voor een betere toegankelijkheid zorgen
Hoewel de wereld aan het digitaliseren is, blijven fysieke kantoren toch belangrijk. De Belastingdienst merkt dat veel Nederlanders behoefte hebben aan steunpunten, waar zij met al hun vragen terecht kunnen. Door hiervoor te kiezen, zorgt de Belastingdienst ervoor dat zij steeds beter toegankelijk worden. Niet iedereen is blij met de digitalisering van bedrijven en niet iedereen bezit een eigen tablet, computer of smartphone. Hierdoor blijven fysieke kantoren belangrijk. Zodat ook de mensen die niet zo digitaal zijn ingesteld, geholpen kunnen worden met al hun belastingtechnische vragen en problemen. Er wordt voor tien extra steunpunten, verspreid door heel Nederland gekozen. Dit bevordert het persoonlijke contact tussen de Belastingdienst en de burgers.
Waar kunt u de steunpunten verwachten?
De Belastingdienst heeft ervoor gekozen om tien steunpunten door heel Nederland te openen. Het eerste steunpunt is in Terneuzen geopend. Dit is een bijzondere keuze, aangezien de Belastingdienst zeven jaar geleden het kantoor dat zij in Terneuzen hadden, sloten. Toch merkte de Belastingdienst dat er sinds de sluiting van fysieke kantoren, vraag bleef naar persoonlijk contact en een balie waar de vragen gesteld konden worden. Het kantoor in Middelburg is voor veel Nederlanders te ver, waardoor er nu verspreid over heel Nederland tien steunpunten worden geopend. De steunpunten worden op plekken gevestigd, waar de Belastingdienst op dit moment onvoldoende aanwezig is.
Om de reistijd van klanten te verkorten, worden de plekken strategisch uitgekozen. Zodat iedereen met een normale reistijd bij een steunpunt terecht kan komen.
Met welke vragen kunt u bij de steunpunten van de Belastingdienst terecht?
Het mooie aan de extra steunpunten die door heel Nederland worden geopend, is dat u makkelijker en sneller bij de Belastingdienst langs kunt gaan om antwoord op al uw vragen te ontvangen. De medewerkers bij de steunpunten helpen u bij uw eigen aangifte, vorderingen, betalingen en toeslagen. Het maakt niet uit welke vragen u heeft, u kunt ze allemaal stellen. Het wordt wel aangeraden om eerst contact op te nemen met de belastingtelefoon. Via de belastingtelefoon kunt u namelijk een afspraak bij één van de steunpunten maken. Wanneer u voor een afspraak belt, kunt u al binnen vijf dagen terecht.
De komende tijd zal de Belastingdienst een vinger aan de pols houden bij de steunpunten. Zij willen namelijk checken of de steunpunten uitkomst bieden en of er ook voldoende Nederlanders gebruik van blijven maken.