Hoewel de Belastingdienst in 2020 en 2021 onder vuur kwam te liggen, blijft de fiscus toch een populaire werkgever. Uit de cijfers is namelijk gebleken dat er in 2020 tot wel een kwart meer sollicitaties binnenkwamen dan in 2019 het geval was. Doordat de Belastingdienst werkprocessen wil verbeteren en ervoor wil zorgen dat grote fouten zoals de toeslagenaffaire in de toekomst voorkomen kunnen worden, is de fiscus op zoek naar meer werknemers en in het bijzonder naar ervaren accountants. In deze blog leest u hoe het komt dat zich meer sollicitanten bij de Belastingdienst melden en wat de cijfers rondom het personeelsbestand van de Belastingdienst zijn.
Hoe staat het personeelsbestand van de Belastingdienst ervoor?
In 2020 bleek de Belastingdienst een interessante werkgever, aangezien er 47.714 personen bij de fiscus hebben gesolliciteerd. Om de vergelijking te maken in de aantallen, is het interessant om te weten dat er in 2017 maar 15.000 mensen bij de Belastingdienst solliciteerden. Doordat de Belastingdienst wil groeien en vooral meer kwaliteit wil gaan leveren, komen er meer plekken voor personeelsleden vrij. Al stijgt het aantal sollicitaties harder dan het aantal openstaande posities. Waar zich in 2019 ongeveer 11 sollicitanten per functie melden, wordt er nu gemiddeld door 13 personen op 1 functie gesolliciteerd. Dit zorgt ervoor dat de Belastingdienst in de top 10 meest populaire werkgevers terecht is gekomen.
Publiciteit zorgt voor meer sollicitanten
De Belastingdienst denkt dat juist de publiciteit in de media ervoor heeft gezorgd dat het aantal sollicitanten is toegenomen. Hoewel de Belastingdienst niet al te positief in het nieuws is gekomen, lijkt het of men meer bereid is om toch op een functie bij de fiscus te solliciteren. De sollicitanten en nieuwe werknemers laten weten dat vooral de maatschappelijke relevantie, ontwikkelmogelijkheden en de verantwoordelijkheid die u aan het begin van uw carrière kunt verdienen, ervoor zorgen dat de Belastingdienst een interessante werkgever is en blijft. De inhoud van de functie wordt ook als belangrijk ervaren, voordat er gesolliciteerd wordt.
Verder lijkt het erop dat de nieuwe sollicitanten juist bij de Belastingdienst solliciteren, om de mogelijkheid te krijgen om bij te dragen aan het verbeteren van de fiscus. Het staat natuurlijk goed op uw cv wanneer u eraan heeft bijgedragen om de misstanden bij de Belastingdienst de kop in te drukken.
Voor welke functies zoekt de Belastingdienst nog medewerkers?
Doordat de Belastingdienst vaak nog met verouderde IT-systemen werkt, is de vraag naar ICT’ers enorm. Om de boel te kunnen moderniseren, zijn er ervaren en vakkundige technici nodig, die nieuwe systemen kunnen bouwen. Verder is er een grote vraag naar accountants, data-analisten en fiscalisten. In 2021 is er ruimte voor 2.900 nieuwe werknemers. Verder is de Belastingdienst op zoek naar mensen uit verschillende regio’s en mensen met verschillende werk- en denkniveaus. Het is belangrijk om een gedreven team te bouwen, bestaande uit experts en gemotiveerde mensen die hun schouders eronder willen zetten. Om de Belastingdienst te kunnen verbeteren, spelen de werknemers een grote rol aangezien zij voor positieve verandering kunnen zorgen.