Ieder jaar geeft de Belastingdienst een deadline aan de burgers en ondernemers die hun belastingaangifte bij hen dienen in te leveren. De deadline stond dit jaar op 1 mei 2022. Wat zijn de gevolgen op het moment dat u deze datum bent vergeten? Of wanneer u de belastingaangifte een aantal dagen te laat bij de Belastingdienst heeft aangeleverd? Op deze pagina komt u erachter wat er gebeurt als u uw belastingaangifte niet, te laat of incompleet aanlevert bij de Belastingdienst.
Wat zijn de consequenties op het moment dat u uw aangifte te laat inlevert?
Bent u te laat met het aanleveren van uw belastingaangiften? Dan is er in eerste instantie nog niet zoveel aan de hand. U raakt vast in paniek, maar de Belastingdienst stuurt altijd eerst een herinnering naar uw adres. Vanaf het moment dat u deze brief ontvangt, krijgt u nog 14 dagen de tijd om de belastingaangifte alsnog in te vullen en aan te leveren. Uw nieuwe deadline staat in de herinneringsbrief aangegeven. Bent u weer te laat? Dan krijgt u een aanmaning, waardoor u nog 10 extra dagen krijgt om de belastingaangifte op te sturen. U kunt op dat moment geen uitstel meer aanvragen.
Wanneer kunt u een boete ontvangen?
Heeft u uw aangifte na 10 dagen na ontvangst van de aanmaning nog steeds niet ingeleverd? Dan ontvangt u een verzuimboete. Deze boete start vanaf €385 euro, maar kan uitgroeien tot wel €5514 euro. De Belastingdienst geeft u hogere boetes, naarmate u vaker verzuimt om uw aangifte te doen. Naast de boete bepaalt de Belastingdienst met een schatting de hoogte van uw inkomen, hierover dient u dan alsnog belasting te betalen. Het kan zijn dat uw te betalen bedrag dan flink hoger uitkomt, waardoor u bezwaar moet maken en u achteraf veel te veel werk, tijd en energie in uw belastingaangifte moet steken.
Welk verschil zit er tussen het type boete dat u van de Belastingdienst kunt ontvangen?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u uw belastingaangifte per ongeluk te laat aanlevert, of dat u een incomplete aangifte inlevert, waar u later pas achter komt. Dit is erg vervelend en kan zoals u op deze pagina kunt lezen vervelende gevolgen voor u hebben. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst als u dit overkomt. Wellicht kunt u dan samen naar een oplossing zoeken. Verzwijgt u met opzet bepaalde inkomsten in uw belastingaangifte? Dan dient u een boete te betalen dat uit 50% van het niet doorgegeven bedrag bestaat. Heeft u dit niet expres gedaan? Dan wordt u alsnog grove schuld kwalijk genomen en dient u 25% van het bedrag aan de Belastingdienst te betalen.
Wanneer u opzettelijk fouten maakt in uw aangifte of als u er zelf voor kiest om geen belastingaangifte te doen, dan krijgt u een vergrijpboete opgelegd, de hoogte verschilt per situatie. Geeft u uw vermogen, spaargeld of beleggingen expres niet of incompleet door? Dan zijn de boetes nog hoger. U moet 150% betalen bij opzet en 75% bij grove schuld. Zorg er dus voor dat uw belastingaangiften altijd compleet zijn en kloppen.