Wat kunt u verwachten op het moment dat u bent vergeten om uw belastingaangifte te doen?

Ieder jaar geeft de Belastingdienst een deadline aan de burgers en ondernemers die hun belastingaangifte bij hen dienen in te leveren. De deadline stond dit jaar op 1 mei 2022. Wat zijn de gevolgen op het moment dat u deze datum bent vergeten? Of wanneer u de belastingaangifte een aantal dagen te laat bij de Belastingdienst heeft aangeleverd? Op deze pagina komt u erachter wat er gebeurt als u uw belastingaangifte niet, te laat of incompleet aanlevert bij de Belastingdienst.

Wat zijn de consequenties op het moment dat u uw aangifte te laat inlevert?

Bent u te laat met het aanleveren van uw belastingaangiften? Dan is er in eerste instantie nog niet zoveel aan de hand. U raakt vast in paniek, maar de Belastingdienst stuurt altijd eerst een herinnering naar uw adres. Vanaf het moment dat u deze brief ontvangt, krijgt u nog 14 dagen de tijd om de belastingaangifte alsnog in te vullen en aan te leveren. Uw nieuwe deadline staat in de herinneringsbrief aangegeven. Bent u weer te laat? Dan krijgt u een aanmaning, waardoor u nog 10 extra dagen krijgt om de belastingaangifte op te sturen. U kunt op dat moment geen uitstel meer aanvragen.

Wanneer kunt u een boete ontvangen?

Heeft u uw aangifte na 10 dagen na ontvangst van de aanmaning nog steeds niet ingeleverd? Dan ontvangt u een verzuimboete. Deze boete start vanaf €385 euro, maar kan uitgroeien tot wel €5514 euro. De Belastingdienst geeft u hogere boetes, naarmate u vaker verzuimt om uw aangifte te doen. Naast de boete bepaalt de Belastingdienst met een schatting de hoogte van uw inkomen, hierover dient u dan alsnog belasting te betalen. Het kan zijn dat uw te betalen bedrag dan flink hoger uitkomt, waardoor u bezwaar moet maken en u achteraf veel te veel werk, tijd en energie in uw belastingaangifte moet steken.

Welk verschil zit er tussen het type boete dat u van de Belastingdienst kunt ontvangen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u uw belastingaangifte per ongeluk te laat aanlevert, of dat u een incomplete aangifte inlevert, waar u later pas achter komt. Dit is erg vervelend en kan zoals u op deze pagina kunt lezen vervelende gevolgen voor u hebben. Neem altijd zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst als u dit overkomt. Wellicht kunt u dan samen naar een oplossing zoeken. Verzwijgt u met opzet bepaalde inkomsten in uw belastingaangifte? Dan dient u een boete te betalen dat uit 50% van het niet doorgegeven bedrag bestaat. Heeft u dit niet expres gedaan? Dan wordt u alsnog grove schuld kwalijk genomen en dient u 25% van het bedrag aan de Belastingdienst te betalen.

Wanneer u opzettelijk fouten maakt in uw aangifte of als u er zelf voor kiest om geen belastingaangifte te doen, dan krijgt u een vergrijpboete opgelegd, de hoogte verschilt per situatie. Geeft u uw vermogen, spaargeld of beleggingen expres niet of incompleet door? Dan zijn de boetes nog hoger. U moet 150% betalen bij opzet en 75% bij grove schuld. Zorg er dus voor dat uw belastingaangiften altijd compleet zijn en kloppen.