Op welke manier kunt u crypto opgeven bij de Belastingdienst?

Belegd u geld in crypto? Dan dient u uw vermogen uit cryptocurrency bij de Belastingdienst aan te geven. Vanaf 1 maart 2021 kunt u belastingaangifte doen over 2021. Doordat dit het eerste jaar zal zijn waarbij u uw cryptocurrency meeneemt in de belastingaangifte, kan het zijn dat u zich meer in de regels wilt verdiepen. Op deze pagina leest u meer informatie over de belastingaangifte over 2021 en cryptocurrency.

Er geldt een verplichting voor het opgeven van uw cryptomunten bij de Belastingdienst

Vanaf dit moment is het verplicht om inkomsten vanuit crypto’s in Nederland op te geven bij de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet investeringen in crypto als belegd vermogen, waardoor u dit net zoals uw spaargeld en beleggingen in box 3 kunt vermelden. Haalt u uw salaris aan day-trading en leeft u van het investeren in crypto? Dan dient u de aangifte van crypto in box 1 te plaatsen. Dit valt onder belastbaar inkomen uit werk en woning. Houd er dus rekening mee dat u zelf de juiste box kiest. Wanneer u uw vermogen vanuit crypto niet correct doorgeeft aan de Belastingdienst, kunt u hier problemen mee krijgen.

Bereken hoeveel belasting u over uw crypto’s betaald

Heeft u cryptocurrency met een waarde van minder dan €50.000 euro? Dan hoeft u hier in box 3 geen belasting over te betalen. Heeft u een partner? Dan is het heffingsvrije deel voor u beiden vastgesteld op €100.000 euro in totaal. U dient pas belasting te betalen over box 3 en uw cryptomunten wanneer u boven deze geldbedragen uitkomt. Doet u aan cryptomining? Dan valt dit mogelijk onder box 1. Hierover dient u meer belasting te betalen. Wanneer dit onduidelijk voor u is, kunt u er meer informatie over opzoeken op de website van de Belastingdienst.

Zorg dat u 1 januari als peildatum inzet voor de waardebepaling van uw cryptocurrency

Om uw vermogen in crypto’s aan de Belastingdienst door te geven, kunt u het beste 1 januari als peildatum gebruiken voor de waardebepaling. Soms kunt u bij de broker of exchange een jaaroverzicht opvragen. Dit document kunt u gebruiken als waardebepaling voor de Belastingdienst. Wanneer u belastingaangifte doet over 2021, dient u de waarde van uw cryptomunten op 1 januari 2021 aan de Belastingdienst door te geven.

Houd rekening met het volgende

Hoewel men denkt en leest dat handelen en investeren in cryptocurrency anoniem is, kan de Belastingdienst tegenwoordig wel naar uw cryptobezittingen vragen. Dit maakt cryptocurrency niet geheel anoniem, maar pseudoanoniem. De munten die u koopt, worden aan uw wallet gekoppeld en de wallet wordt dan weer aan uw persoonlijke gegevens gekoppeld. Alle Nederlandse cryptobrokers zijn de KYC-procedure gestart. Dit staat voor Know Your Customer. De exchange mag hierdoor de identiteit van u als klant en gebruiker controleren. Op deze manier weet de Belastingdienst exact hoeveel crypto’s u in uw bezit heeft. Dit heeft als gevolg dat crypto’s die u niet aangeeft, als verhuld vermogen worden gezien en hier kunt u problemen en boetes voor krijgen.