De Belastingdienst heeft laten weten dat er door fouten in het systeem onterechte kosten voor aanmaningen en dwangbevelen naar gedupeerden zijn verzonden. Door de fout werden de kosten onterecht in rekening gebracht. Door intern onderzoek zijn alle gedupeerden gevonden en gecontacteerd, zodat de terugbetalingen door de Belastingdienst tot eind 2021 doorgevoerd kunnen worden. In deze blog leest u meer over de fout in het systeem, om welke aanmaningen het gaat en wat werkgevers kunnen doen om de bedragen terug te krijgen voor hun personeel.
Om wat voor type fout gaat het?
Wanneer u uw aanslagen niet op tijd aan de Belastingdienst betaald, kunt u aanmaningen van de fiscus verwachten. Betaalt u de aanslagen na een aantal aanmaningen nog steeds niet? Dan kunnen er dwangbevelen naar uw adres verzonden worden. De extra kosten die hierbij komen kijken, dient u zelf te voldoen. Wanneer een aanslag om welke reden dan ook door de Belastingdienst veranderd wordt, dient u ook minder kosten voor de aanmaning of het dwangbevel te betalen. Door een fout in het systeem waar de Belastingdienst mee werkt, is deze verlaging niet bij iedereen correct toegepast, waardoor de kosten soms te hoog waren.
Om welke aanslagen gaat het precies?
Door de fout in het systeem van de Belastingdienst, zijn de kosten voor aanmaningen en dwangbevelen in de afgelopen 10 jaar niet altijd op de juiste manier verlaagd. Sommige personen hebben daarom veel te hoge kosten betaald, waardoor ze nu het geld dat zij te veel hebben betaald, van de Belastingdienst terugkrijgen. De terugbetalingen bestaan dus uit teruggaven met terugwerkende kracht tot maximaal 10 jaar geleden. De gedupeerden ontvangen een brief, waarin het bedrag berekend staat dat zij nog van de Belastingdienst zullen ontvangen. In de brief wordt uitgelegd dat het om verschillende jaren en aanslagen kan gaan. Vandaar dat u ook één of meer brieven kunt ontvangen en u op meerdere momenten terugbetalingen zou kunnen verwachten.
Hoe komt het dat werkgevers de onterecht gemaakte kosten terugbetaald krijgen?
Wanneer een personeelslid in de schulden zit en er aanmaningen of dwangbevelen bij om de hoek komen kijken, kan de schuldeiser naar de werkgever van de schuldenaar stappen. Door beslag te leggen op het loon van de schuldenaar te leggen, kunnen de schuldeisers toch geld van hem/haar ontvangen. Een loonbeslag is een heftige maatregel en wordt pas uitgevoerd als iemand de betaalregelingen niet nakomt, verzuimt te betalen of als iemand voor de Belastingdienst probeert te vluchten, als in vaak verhuizen en van baan wisselen om de loonbeslagen voor te zijn.
Doordat werkgevers bij de schulden van hun personeel betrokken raken, kan het zijn dat de onterechte kosten voor de dwangbevelen en aanmaningen aan de werkgever terugbetaalt dienen te worden. Als werkgever zijnde hoeft u hier niets voor te doen. De Belastingdienst neemt contact met u op en binnen 2 weken na de ontvangen brief, zal het bedrag dat uw werknemer tegoed heeft, naar u overgemaakt worden. Het geld dat wordt teruggestort, komt terecht op het rekeningnummer dat bij de Belastingdienst bekend is.