De Belastingdienst ontving bijna 10 miljoen belastingaangiften

Ieder jaar dient u aangifte te doen over uw inkomsten uit het jaar ervoor. Dit kunt u doen door de aangifte-app te downloaden en online aangifte te doen, een aangifteprogramma te volgen of door een aangifteformulier in te vullen. De Belastingdienst verwerkt deze informatie en berekent hoeveel geld u terugkrijgt, of welk bedrag u nog aan hen dient te betalen. Dit komt in de vorm van een belastingaanslag. De Belastingdienst stelt altijd een deadline vast zodat zij de belastingaangiften op tijd kunnen ontvangen en verwerken. In 2021 stond de deadline op zaterdag 8 mei. Twee dagen voordat de deadline verstreek hadden 9,4 miljoen Nederlanders de aangifte al verzonden. In deze blog leest u meer informatie over de jaarlijkse belastingaangifte.

Een storing bij de Belastingdienst gooide bijna roet in het eten

Vlak voor de deadline kreeg de Belastingdienst te maken met een technische storing, die vijf dagen aanhield. Mensen konden online niet inloggen en er werd besloten om een week extra tijd te geven, zodat iedereen de belastingaangifte zonder problemen en iets later bij de Belastingdienst kon aanleveren. Verder was er dit jaar sprake van een bijzondere situatie, aangezien het coronavirus veel mensen financieel heeft getroffen. De Belastingdienst adviseerde mensen dan ook om extra goed naar hun gegevens te kijken en zaken dubbel te controleren.

Wat gebeurt er als u niet op tijd bent met het doen van de belastingaangifte?

Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat u vergeet om de belastingaangifte op tijd aan te leveren. Wanneer u te laat bent of wanneer u een onvolledige belastingaangifte doet, zal de Belastingdienst u eerst een herinnering sturen. In deze herinnering staat aangegeven dat zij de belastingaangifte niet of onvolledig hebben ontvangen en vragen zij u om de aangifte alsnog te doen en correct bij hen aan te leveren. Doet u de aangifte dan nog steeds niet? Dan zal u een aanmaning ontvangen. Deze aanmaning bevat een vastgestelde termijn waarin u de aangifte alsnog moet versturen.

Krijgt u een herinnering terwijl u dacht dat u de belastingaangifte al had afgehandeld? Dan kan het zijn dat u alles heeft ingevuld, maar de aangifte nog niet verzonden is. U kunt dit controleren door in te loggen op Mijnbelastingdienst.nl. Verzend u de aangifte na de vastgestelde termijn uit de aanmaning? Dan dient u een verzuimboete te betalen. Kiest u er opzettelijk voor om geen (volledige) aangifte te doen? Dan kan u een vergrijpboete opgelegd worden.